Velkommen til vår hjemmeside.

Tunet vårt

Velkommen til hjemmesiden vår

28.oktober 2015

Slaktesesongen er godt i gang denne uken. Målet for dyreholdet her på Brendengen gard. Dagene går i ett - og man er kun fokusert på ørenummer, alder på dyret, smisking og lokking - mens man hele tiden har øyne i nakken og raske ben og armer. Målet er nådd da dyrene er i oppstallingsfjøset som vi bygde i 2013. Der kan dyrene være i ro over natten - med matservering og drikke, sammen med flere artsfrender. Opplastningen foregår alltid i grålysningen. Avlivningen foregår rett etter adkomst til slakteriet.Til nå har 14 høylandsfe reist til slakteriet denne uken. Nå er det noen rolige dager til over helgen. Slik er det å være småbruker.

aina

3.Oktober 2015

Godt å få litt hjelp på inntunet! Bedre gartner til å luke, finnes ikke 🙂

31.August 2015

En sommer går fort! Nå er tiden kommet - for å høste av naturens egne spiskammers av vitaminbomber. Fått plukket litt bær, mens vi har sett om buskapen på utmarksbeite, litt multitasking🤩 Vert en flott beitesesong! Høsten har så smått begynt å flørte med fargene i naturen - men en så lenge, så kan buskapen nyte grønt gress og urter akkurat som de selv lyster.

 

9.Juli 2015

Endelig blomstrer syrinen her også! Vi plukker og nyter  synet og lukten av den, både ute og inne.

God sommer til alle som besøker vår hjemmeside!😀

Aina & Åge

19.Juni 2015


I mangel på fiskelykke og grillkull - fungerte den gamle steiketakka like godt!

Vert kalde dager her i bygda, men nå begynner temperaturen å stige. Greit å nyte kveldstimene ute - om man kler seg godt. Våronnarbeidet er på hell og buskapen har for lengst inntatt utmarka. Vi nyter årstiden!


Aina og Åge

18.Mai 2015

Stor glede i dag da min gromsøye nr 9020 lammet ute på beite! Stor bekymring da nok en ulv er i bygda vår! Det er ikke lett å holde på det - man ikke holder i hendene. Men, akkurat nå så gleder vi oss over - nok et livets under. Stolt både søya og matmor

aina

26.April 2015

Endelig er lammingen i gang her også! Nå er det vår!

To guttelam som fortsatt ikke er helt tørre, har fått øremerker.


15.April 2015

Det minker sakte men sikkert på snøen. Trosten og skogs duene har kommet og det kurrer og synger i de fleste tretoppene. En koselig - og grisete tid vi er inne i nå. Godt at man har varme støvler! Litt vanskelig å holde buskapen, der den er tiltenkt å være. Is og snø er en elendig kombinasjon for strømgjerdet. Har endelig fått satt på strømmen på den øverste tråden, men kalver og Villsauer popper under gjerdet hele tiden.

 Det har vert uhyggelig stemning i den lille bygda vår i 14 dager. En ulv har lusket rundt husveggene. Den forsynte seg med 6 lammeklare søyer hos naboen. Derfor har våre Villsauer bodd snart i 3 uker i fjøset. Vi har voktet buskapen både natt og dag og tror nok ikke at skrekken slipper taket, noen gang.

Sist uke sendte vi ku nummer 80. Kua som fødte flaskekalven "Jo". Kalven ser ut til å takle greit det å være morløs. Ofte tar han med seg hele kompisgjengen inn på tunet, mens han selv tramper inn i gangen - om døren står oppe. Egentlig veldig koselig🙂

25.Mars 2015

Typisk vårvær i dag! Lett snøvær med 0 grader. Ser på yr.no at vinteren fortatt skal klore seg fast noen dager til. Men, tross alt så har snøen minket betraktelig. Kan ikke huske at det har vert så lite snø i mars noen gang! Villkatten vår har allerede hatt mange timer på Gildehustaket, med å spionere.

Har meldt inn kua til vår flaskekalv "Jo". Uken etter påske blir hun sendt til slakteriet. Gruer oss til det, men vi kan ikke ha henne i flokken lengre siden hun ikke gir melk til kalven. Men en så lenge så er hun uvitende og skal få "feire" påsken her på Brendengen gard.

Villsauene tripper lettbente rundt og er ekstra sultne og kosete. Flere av dem har så smått begynt å få jur. Gleder oss til å igjen å få lamunger!


15.Mars 2015

Det våres i Torpa om dagen! En herlig tid! Grillen har vert varm opptil flere ganger allerede - i le for vær og vind bak vedskålen, med godt utsyn til buskapen 🙂

Til uken kommer frisøren til våre Villsauer - et sikkert vårtegn. Tror de gleder seg til å få sommerklippen sin 😀

26.Januar 2015

Sola har smilt til oss i dag! Avlsoksen "Sam" setter også pris på været, mellom øktene med å oppvarte sine damer😉

20.Januar 2015

Kveldsstellet er unnagjort - med haleheng!

Greit å ha vakthold på tunet da mørke faller på. Og joda, hun fikk godbit😘

Kommet masse snø i løpet av dagen og fortsatt laver det ned. Brukt hele dagen mellom dyre stell til å flytte på alt det hvite, fra A til B 🤩

12.Januar 2015

Flaskekalven "Jesus" har begynt å komme på svalgangen på innhuset, da han synes at matmor er sent ute med flasken. Ganske så gossint. Funderer på hvor lenge jeg synes at det er gossint🤩 Ja, slik går nå dagene her i Sæterbygda. Vi har det godt både oss på tobein og de på firbein, unntatt en og annen rødrev som lusker rundt på reveåte i månelyset.

8.Januar 2014

Hils på flaskekalven "Jesus"!

I dag er han 22 dager gammel. Her er han foreviget etter frokosten - trøtt og litt salig nyter han den bleke januar sola. Hver dag er han må på fjøsstellet, ikke rart at han blir trøtt.

7.Januar2014

Utrolig milde og behagelige temperaturer ute nå om dagen - deilig etter sprengkulden som herjet i romjulsdagene. Kommet en del snø, så i dag måtte snøfreseren på igjen, etter en periode med "ferie".

Har ikke blitt født flere kalver etter julen, men venter på noen kuer som snart burde kalve. Flaskekalvene holder sammen som "Knoll og Tott". Veldig varierende hvor mye melk de drikker - finner egentlig ingen bruksanvisning på dem😀 Noen dager kan de drikke 7 liter, mens andre dager er det nok med 2,5 liter. Begge har vert gjennom et par runder med diare, noe som har gitt oss hodebry. Trøster oss med at også de kalvene som går med moren sin også har hatt diare. Det er nok mye som de små magene må venne seg til. Mellom melkemåltidene spiser de litt høy, ikke store mengder enda - så flaskene må fylles opp både natt og dag i noen uker til. Men det ekstra positive, er at deres tamhet har en smitteeffekt også på de andre kalvene. Kan ikke minnes å hatt så tamme kalver på de årene vi har drevet med høylandsfe. Blir mange koseturer på beite, det er koselig.

Fått igjen skinnene fra høstens lam! De er så myke og lette. Har lagt de ut på Finn.no

Januar er egentlig en riktig så fin måned! 🙂

Ønsker alle som besøker vår hjemmeside Et Riktig Godt Nyttår!

Vi her på garden ønsker 2015 velkommen!

Stor klem fra Åge og Aina

29.Desember 2014

Gledelig Jul!🙂

Fortsatt er det romjulsdager her på garden, en herlig tid. Mellom besøk av julegjester koser vi oss med buskapen. Det har vert kalde dager - og netter, men buskapen har det kjempefint. Flaskekalvene "Jo" og "Jesus" legger på seg og trives i hverandres selskap. Greit å være 2 nå under matingen - kalvene drikker gjerne 5 l hver seg til frokost. Sola har snudd og kjøleskapet er fortsatt proppfullt av godsaker - en deilig tid!🙂

Åge & Aina

22.Desember 2014

Jule forberedelsene begynner å gå mot slutten!🙂

På tampen fikk vi nok en ny flaskekalv. Vondt å se på at en velskapt kalv ikke var ønsket av kua. Vi har fra før en flaksekalv som går med moren sin, så - har man en fra før, så spiller det ikke så stor rolle. Egentlig utrolig koselig ,til tross for mye jobb! Vi var tomme for navn forslag på "J", så derfor døpte vi han for "Jesus". En livskraftig liten kar som er lett å gi flaske. Nå bor han mesteparten av tiden innomhus, ikke i en stall - men krybbe har han😉 Hver morgen er han med å steller i fjøsene til resten av buskapen. Etterpå hilser han på flokken. Vi velger å tro at dette er super viktig siden han skal innlemmes i flokken igjen. I dag er kalven 5 dager gammel og drakk 4,5 l med melk til frokost.

Ps, mellom slagene... så har jeg husket å salte og pepre ribba. Gleder meg til at julegjestene setter seg til bords da kirkeklokkene ringer jula inn.

Hils på "Jesus"!

aina

15.Desember 2014

Hatt profesjonell fotograf til gards! Han skal på sikt lage ei bok om noen av oss som driver gården økologisk. Kjempe moro å få besøk av en som er ivrig etter å møte oss på grasrota. Har fått lov til å dele dette bilde. Vi ser stolte ut - og vi er stolte!

Åge & Aina

14.Desember 2014

Parringen på Villsauen er i full gang! Det ringer i bjeller hele natten.

Ungværen jeg plukket ut til mine søyer, faller ikke i smak hos "damene". Konstant skubber de han ut i snøen. Kompisen hans passerer nåløyet - og har ei hektisk tid. Synes nå at den utstøtte er en riktig så kjekk kar jeg da😘

Ellers så går det kjempefint med flaskekalven "Jo"! Han super i seg minst 2 l melk morgen og kveld. Så det meste er på stell på garden, bare vi har nok ved innomhus. Snart kan vi smake på julematen. Det gleder vi oss til. Juhu!🙂

7.Desember 2014

Mine dager -  og netter, er nå mest opptatt om at kalven "Jo" skal få i seg mest mulig næringsrikt drikke. En god dag for meg er når kalven drikker mellom 2 og 2,5 l melk - morgen og kveld. Har liksom ikke kommet inn i noe rutine enda. Noen ganger jogger kalven mot flaska og tar til seg, mens andre ganger kniper han munnen sammen, og vrir hode konstant i motsatt retning fra flaska. Litt frustrerende. Kalven er en bestemt liten plugg, som må få bestemme selv. Prøver igjen med nattmat i dag - det fungerte fint i går 🤩

Men, fin gutt er det! I dag er "Jo" 7 dager gammel - den 2.søndagen i advent.

aina

3.Desember 2014

Kalven "Jo" kom til verden klokka 7.30 den første søndagen i advent.

Vi øremerket han med nummer 270. Han er sort som natten - og livskraftig, men ku mor har ingen melk å skjenke hans tørste strupe😥

Vår første kalv her på bruket som må ha flaske - for å overleve. Tror dette går den riktige veien jeg, godt samarbeid med ku mor og "stemor". Øyner et lite håp.


aina27.November 2014

En vellykket bursdag er på hell. Røde torpevotter - gjorde en torping glad 😀

aina

23.November 2014

Nå har vinteren kommet for alvor til bygda!

Brukt dagen til å sette på snøfreseren, samt gjøre det fremkommelig i alle kroker og kriker på tunet, for snøbrøyting.

Åge

18.November 2014

Lager kranser av einer i dag! Etter at beite ble ryddet for skog har einerbuskene skutt i været, så det mangler ikke på virke. En hyggelig aktivitet som har blitt en årlig tradisjon. Mens jeg plukker kvister har jeg fint utsyn til buskapen, på leit etter egnede dyr som skal sendes til slakteriet torsdag morgen. Håper å få sendt 10 dyr på samme bilen. Men inntil da, er alt bare fryd og gammen - til tross for at einerkvistene stikker litt 🙃


aina

17.November 2014

Dagene blir kortere og antall dyr her på garden minker sakte men sikkert. Vi merker det allerede nå på "matfatet".

Mellom dyre stell er det koselig å komme i litt førjulsstemning.

Her er den gamle rattkjelken til min mor! Denne har hun hatt mye moro med. Vi unga fikk også lov til å låne den - da strøbilen ikke hadde kjørt i bratte bakker. Nå er den sprukken og tørr i treverket, men kan fortsatt fungere som litt førjulspynt🙂

aina

11.November 2014

Et lite solgløtt gjør noe med både folk og dyr🙂

5.November 2014

Slakteperioden for våre Høylandsfe startet i dag. 2 av de voksne kuene som er født her på garden reiste i dag til Nortura, sammen med 2 kviger. De hadde ei overnatting i oppstallingsfjøset før avreise. Vi takker kuene for alle de velskapte kalvene de har gitt oss, alltid vemodig å ta farvel med gamle kuer.
Til uken reiser det flere ungdyr. Til sammen skal 22 dyr forlate garden - og blir til god mat til befolkningen.

Aina

23.Oktober 2014

Blir like overasket for hvert år jeg! Hei Kong vinter!

aina

5.Oktober 2014

Skinnglede!
Matmoren til mine første Villsau lam, sa dette til meg - da jeg toet mine hender og grudde meg til slaktingen. "Da du har gitt dyret all din kjærlighet og omtanke - så skal det gi deg tilbake mat og varme. Du skal hedre hver bit av dyret. Benytte horn, skinnet for å gi deg varme - og hvert måltid av dyret skal du gjøre ditt ytterste for at maten blir vellykket." Jeg prøver å etterleve dette mottoet. I dag gleder jeg meg over dette Villsauskinnet og Høylandsfeskinnet! Høylandsfe skinnet skal varme mine kalde føtter - mens Villsauskinnet skal få hedersplass i min yndlingsslagbenk. Jeg skal lese høyt til det fra boka mi - bare jeg får tid 😉
Ha en fin søndag!

aina

4.Oktober 2014

Høsten har inntatt naturen - og elgjegerne har inntatt utmarksbeite til buskapen.
Nå er alle de firbente hjemme på garden igjen.
Villsau lammene ble levert til slakteriet i går, det gikk greit siden vi kunne benytte oppstallingsfjøset. Slaktesesongen har så smått begynt, meldte inn både kuer og ungdyr til Nortura i går.
Høsten har til nå vert både solrik og med gode temperaturer, skjønner godt at buskapen ikke har lyst til å avslutte beitesesongen...men de kaster utover rundballmaten - og litt sklir da ned i magen på dem 😉

13.September 2014

Høstjakta er i gang!

Åge

11.September 2014

Høsten snuser på tunet - med sommertemperaturer.
Vi nyter de tidlige høstdagene og buskapen bukker og er enige. Fortsatt mye grønt beite - så de koser seg noen uker til på utmarksbeite. Den lille Villsauflokken titter innom hjemmet sitt - flere ganger om dagen. Mellom pausene forbereder vi vinteren og slaktelistene har blitt notert... Men, en så lenge så nyter vi seinsommer dagers solskinn.

aina

24.August

Vi velger å fjerne siden om antikviteter til salgs her på Brendengen gards sin hjemmeside - og lager ei ny. Den er fortsatt under oppbygging, det er mange ting som skal dokumenteres og tas bilder av. Moro om du besøker den også!

Aina og Åge
http://www.antikk-restaurering.com/410996968?b=A5B39B738CC68B0212C18321D15E7E6948CFE73

20.August 2014

Det bugner av Villbringebær på hugstfelt om dagen!
Søte og gode er dem - etter å ha blitt modnet i solskinn. Fint å ha med seg et spann samtidig som man ser om buskapen. Det blir plukket mye bringebær...siden halvparten går rett inn i munnen - på både to og firbente 😀
Blitt noen syltetøyglass, som skal spares til vinteren - de skal nytes med lukkede øyne og minnes høstens gleder 🙂

31.Juli 2014

Herlig å prøve fiskelykken - til tross for mangel på fiskelykke! Varmt og godt vann i alle tjern om dagen, badelykke er heller ikke dumt🙂

29.Juli 2014.

En fantastisk sommer - både for buskapen og oss på to bein!😀

16.Juli 2014

Sommerstemning på tunet! Snart spretter alle staudene ut, det blir stas 😀

1.Juli 2014

Årets siste lam som ble født på Brendengen Gård! Lammet ble født kullsort - og har nå blitt lysegrått i fellen. Må si at det forundrer oss - hvert eneste år😉
Nå har buskapen det fint, de velger sine egne urter til alle døgnets måltider - og de vet å sette pris på det! Men, okke som- så  er de innom garden flere ganger i uken  - for å slukke salthungeren. Både salt og mineralsteiner har vi valgt å kun tilby buskapen hjemme. Dette for å trigge turene deres hjem - samt å lette innsankingen om høsten. Fungerer fint det - både for de to og firbente😀

3.Juni 2014

Sommerfrokost! Sola skinner, eggene er gule og vinden er mild. Buskapen finner sin egen mat, og fråtser i irrgrønt gress. Bedre kan det ikke bli 🙂🙂🙂

27.Mai 2014

Herlig å se blomster på takene - i stedet for snø 🙂
Nå er vi godt i gang med å reparere utmarks gjerdene. Det blir noen kilometere som må ses over etter vinterens store snøfall. Det er fortsatt igjen en del snø. Det blir en "spurt" med buskapen - som alt har vandret ut i utmarka på jakt etter spede spirer, men det er det verdt! Buskapen er salige om dagen, og gir ikke lyd fra seg - slik de gjør hele vinterhalvåret, da traktoren starter. En salig stillhet runger over garden - en flott tid vi er inne i nå - muligens den beste tiden for både to og firbente 🤩

19.Mai 2014

Det ble en sen vår her i år, men endelig begynner bjørka å få museører og spede spirer titter frem der snøen har smeltet. Buskapen spytter nesten ut den tilkjørte maten sin, og lengter etter de grønne vitaminbombene. De har allerede krysset elven i håp om at det der var grønne enger...sikkert trist å måtte vende tilbake til "traktoreggene". Kvige nummer 234, "Inga" - var nok litt for ivrig etter jakten på grønne spirer og falt i fossen. Mobbementaliteten på resten av buskapen slo til for fullt! Hver gang hun prøvde å stable stive og forslåtte ben under seg, så ble hun knuffet overende. Løsningen var å frakte henne hjem. Nå er hun oppgradert til tunkvige og spiser sin mat sammen med Villsauene og deres lam. De små lammene kryper opp på ryggen hennes og synes sikkert at hun er en deilig liggemadrass
I går fikk hun grønt gress samlet opp av flittige barnehender - jeg tror at tross alt, så trives hun🙂 Nå håper vi på snarlig bedring, slik at hun igjen kan få vandre sammen med resten av buskapen i hele sommer, det har hun fortjent!

Aina

7.Mai 2014

Vi kunnet sunget "Kom mai du skjønne milde" i dag, men Kong vinter har pustet snø ut over hele Sæterbygda i løpet av natten 😎 Blir nesten litt julekort stemning i mai 🤩

1.Mai 2014

Ønsker alle som besøker vår hjemmeside en riktig fin 1.Mai!🙂

26.April 2014

Åge har hatt en vellykket stand på Landsbymarkedet på Dokka. Der fikk han vist frem litt av det gården kan tilby.
Aina har holdt fortet hjemme på garden og fulgt med på lammingen, samt reparert gjerder etter vinteren store snøfall.
En hektisk men hyggelig tid vi er inne i nå! 🙂

23.April 2014

Endelig er vårens vakreste eventyr i gang - lammingen 😀

21.April 2014

Ei vellykket påskefeiring er ved veis ende! Med så mye snø - kan vi forlenge påske følelsen litt lenge her på garden, mens vi venter på lam 😉

Aina

11.April 2014

Vårværet er som "sur melk i en kattunge"!
I strålende solskinn valgte "Hjørdis" ku nummer 84 å kalve. "Joakim" kalv så mysende på både sola og oss, kalv nummer 257 som er født her på Brendengen Gard🙂 Etter 1 time spratt han rundt og hilste på resten av flokken! Moro!🙂

10.April 2014

Snøen laver ned her i dag. Bokfinken, Trosten og Stæren søker til fuglebrettet etter frø og smuler. Villsauene går på skaren akkurat som de lyster, over det som burde kalles stengsler av gjerder. Både våren og lammingen lar visst vente på seg. Innomhus har det sneket seg inn litt gule innslag. Nå har påskehønene flakset seg på plass - både her og der. Fargen gult er en oppløftende farge, som man blir glad av - den gir løfte om alle de solfylte dagene, som er rett rundt svingen. Både de to og firbente her på garden gleder seg!😀

7.April 2014

Fortsatt nok snø til påskeferien - her i Sæterbygda😎

6.April 2014

Det var ikke bare på grunn av at det er søndag i dag - at jeg ikke fikk kløyvd ved...se hva som skjulte seg i tømmerstokkene😲 Fin lita kvige som ble døpt "Josefine" 🙂

23.Mars 2014

Våren kommer sakte men sikkert - også innomhus 😀

10.Mars 2014

Moro å se en proff saueklipper på jobb!
På under 1 time fikk 16 søyer sin sommer kåpe på. Nå kan vi bare glede oss til at vårens vakreste eventyr starter - lammingen!😀

6.Mars 2014

Villsauflokken har blitt frarøvet sin frihet, for et par dager! De venter i lengsel på sin frisørtime på lørdag. Skotten Tony kommer for å gi dem ei tynnere "kåpe". Vi tror at de gleder seg 🤩

21.Februar 2014

Tror at det må være ny snø rekord i bygda!
Det har kommet ufattelige mengder med snø etter jul. Dette taket har vi måkt for tredje gangen...og det fortsetter å snø 😮

20.Februar 2014

I ventetiden på nye Villsauskinn, er det moro at nok et skinn forlater Brendengen Gard! 🙂

6.Februar 2014

I dag ble "Jonas" kalv født! Stolt både kumammaen og gardkjerringa🙂
På bildet er kalven 1 time gammel, han har allerede rukket å drikke råmelk, ruslet 100 meter, blitt tørket med badehandkle, blitt øremerket samt fått jodbehandlet navlestrengen sin for å unngå infeksjoner. Harde bud som den robuste oksekalven bestod med glans. Moro!🙂

17.Januar 2014

Kommet masse snø i bygda vår! Bare i natt kom det 50 cm med puddersnø.
Gardsbikkja "Bianca" er slik passelig begeistret, og er rask til å smette innomhus igjen, så fort anledningen byr seg.... pysa

10.Januar 2014

Morgenstund i Sæterbygda!
Her venter buskapen på frokost servering, mens sola krabber seg over åskammen.
Etter siste sending til slakteriet, blir det rolige dager for både oss tobente og de firbente til nærmere påske. Ute frister naturen med gnistrende gammeldags vinter, må bare legge litt mere ved inn i peisen først🙂

8.Januar 2014

Brukt dagen til å fange høylandsfe kviger. Disse skal sendes til Nortura i morgen. Det blir nok ei sending til før beiteslipp. Dette er den delen av bonde yrket som ikke er hyggelig - men som er en veldig viktig del av jobben.
Ellers har det kommet mye snø her oppe hos oss, så dagene har gått med til å flytte snø fra A til Å. Egentlig en super trim, vi sliter ikke ut treningssentrene😎
Godt å vite at sola har snudd, og at vi går mot lysere tider igjen. Om man legger godviljen til, så er dagen bittelitt lengre🙂

1.Januar 2014

Godt Nyttår!
Kvelden gikk kjempefint for buskapen. Vi holdt dem med selskap i god tid før klokken slo 12 og rakettene suste over himmelen. Med traktoren som bakgrunns støy og plenty med godbiter, så roet dyrene seg så godt som det lar seg gjøre på Nyttårskvelden. Godt at det er et helt år til neste oppskytning.
I dag er det en litt dagen derpå både for to og firbente - vi tar alle dagen med ro.

Aina og Åge

Lillejuleaften 2013

Vi på Brendengen Gaard ønsker dere alle som besøker vår hjemmeside en Riktig God Jul og alt godt for det Nye Året!
PS, vi hadde kornband til småfuglene.... de ble ramponert i løpet av natten... synderen la igjen synlige bevis og spor. Tror synderen kan ses på bilde og sier MØ 🤩

Med vennlig hilsen
Aina og Åge

21.Desember 2013

Innhuset er grønnsåpevasket og julepyntet!
I går kveld lagde Åge en stige til meg, av gammel skigard staurer. Endelig kom alle de tidligere julegavene fra min mor til sin rett. Vakkert håndverk går aldri av moten - jeg tror at hun ville blitt litt stolt🙂

19.Desember 2013

Rolig og fint i buskapen om dagen. De eneste som løper tidvis rundt er kalvene. Kalvene har kjempe energi til tider - men plutselig så må de legge seg ned til lading. Slik som hun her "Irenke" 😘

18.Desember 2013

Åge steker lefse til jul i bryggerhuset! 😮
Han har lenge hatt lyst til å prøve. I smug har jeg sett at han har studert kokebøker, både gamle og nye. De ble en mellomting mellom lompe og lefse, og smakte godt. Mye mat ble det i hver eneste leiv. Virkelig moro at han prøver, håper at det ikke er siste gangen 🙂

16.Desember 2013

De fleste stresser med å bli ferdige til jul - denne karen her er ferdig med sine gjøremål 😀

15.Desember 2013

Den tredje søndagen i advent.
Dagene er korte, men vakre da sola smiler til oss fra en blå himmel.
Veldig trivelig å vandre gjennom flokken med hønndyr! Mange nye kalver er nyskjerrige  på oss tobente, og hvis mor sender ut rolige signaler til kalven sin - så kan vi rett som det er få stryke over myk kalvepels.
Her er det siste tilskuddet på stammen over kalver, "Irmelin" som ble født den 9.desember. Her sammen med sin unge ku mamma.

14.Desember 2013

Snøen laver ned over bygda! Buskapen koser seg, og snøfreseren på traktoren er gull verdt! 😀

12.Desember 2013

I grålysningen, med tykk tåke rundt tunet - sendte vi 9 høylandsfe kalver til slakteriet. De hadde overnattet i det nye oppstallingsfjøset. Litt knuffing var det på dem i begynnelsen, men de roet seg raskt og syntes nok at det var fælt til bevertning. Mette og trøtte la de seg i hver sin bås. Vi kommer fortsatt ikke over hvor enkel opplastningen av buskapen er etter at vi tok i bruk det nye bygget.
Nå blir det julefred for alle dyrene på garden frem til over nyttår. Da er det flere dyr som skal sendes - men det tenker vi ikke på nå.
Tomtebrygget til Åge er ferdig, og skal tappes på flasker kveld. Ellers venter vi på vindværet "Ivar". Håper at bølgeblikken tåler vindkastene nå?
Men, så smått siger nok julefreden seg over Brendengen Gard også 🙂

2.søndagen i advent 2013

I dag har Åge stekt krumkaker med jernet fra 1827 på svartovnen i bryggerhuset! Veldig moro å prøve, de smakte godt og etterlot seg ei godt lukt i det gamle kjøkkenet - en lukt fra en svunnen tid.

5.Desember 2013

"Nisseverkstedet" fortsetter etter at mørket har kommet! 😉
Nå er alle Villsauhorna behandlet etter alle kunstens regler. Moro å kunne ha tid til å benytte alt av dyret, å hedre alt. Nå er lammenes stolthet omvandlet til drikkehorn - vi kommer til å hedre hver enkelt av dem, med en skål ved høvelig anledning 🙂

3.Desember 2013

Mange koker smultringer nå i disse travle førjulsdagene. Vi på Brendengen gard velger å bruke kvelden til å koke Villsauhorn til drikkehorn🙂

1.Desember 2013

Brukt søndagen til å rydde opp etter stormkastene fra "Hilde".
Takplater på fjøsene har brettet seg opp og løsnet skruer. Alt som ikke har vert innomhus har flyttet på seg. Nå har vinden stilnet - og vi har vert i skogen med hodelykter og besøkt ei ku som venter kalv i natt. Hun har gått langt fra den resterende buskapen - for å ha fred, men ønsket oss velkommen. I morgen vil vi tro at vi kan ønske velkommen til nok en kalv her på Brendengen Gaard. I november måned har vi ønsket i alt 5 kalver velkommen til verden - og flere er i vente 🙂
Ønsker dere alle som besøker vår hjemmeside, en riktig god advent.

20.November 2013

I grålysningen i dag sendte vi 4 voksne kuer til slakteriet, via det nye oppstallingsfjøset. Det gikk fint, til tross for at de fortsatte knuffingen om sjefsrollen til langt på natt. Til uken sender vi kalver, vil tro at det blir en roligere overnatting i fjøset for dem. Akkurat nå kan vi ikke forstå hvordan vi har klart å sende dyr fra garden, uten dette huset. Vi er kjempefornøyde! Buskapen ble raskt vandt til huset, så det stresser dem ikke å vandre gjennom fanghekken og via den nye slusen inn til huset. Dette gikk seg til overaskende fort! Anbefaler alle som har planer om å starte opp med høylandsfe å bygge fanghekk med tilhørende oppsatllingsfjøs - før dyrene ankommer garden. Det vil spare dere for mye arbeid. Lykke til 🙂

10.November 2013

Brukt denne søndagen på lage hon gjerdet. Hadde heldigvis fått ned staurer før frosten gikk ned i bakken. Vert solskinn og gode temperaturer, så varmedressen ble nok litt for varm. Et luksusproblem, tatt årstiden i betraktning 😉
Nå tar vi søndagsfri! I steikepannen ligger det 2 elgbiffer, fra årets elgjakt og venter på oss. Ønsker dere en fortsatt god helg - ser at himmelen spår atter en flott vinterdag med et flørtende rosa skjær.

Åge og Aina

7.November 2013

I grålysningen reiste alle Villsaulammene med slaktebilen til Gol.
Det nye oppstallings fjøset fungerte kjempe fint! Snart skal vi også teste det ut på større horndyr - vi grue gleder oss. Tiden er inne for å ta ut noen voksne kuer fra flokken. Kuer som har gitt oss mange kalver. Kuer som har begynt å bli stive og støle. Kuer som trofaste har fulgt etter oss tobente med gummistøvlene - sommer som vinter. Kuer som vi er ekstra glade i - kuer som vi unner å få hvile i den evige grønne enga. Kuer som vi kommer til å savne og som det er lov å felle en tåre eller to over...

4.November 2013

Nå er oppstallingsfjøset endelig ferdig! Vi gleder oss til å ta det i bruk, og er spente på om det fungerer slik som vi planla det på tegnebrettet. Først ut er alle Villsaulammene. Slaktebilen er rekvirert.

29.Oktober 2013

Villsauer er nesten som geiter! Litt frekke, freidige og selvsikre.
Men, det er ikke alltid at det lønner seg å hige til toppen... for de som har bena plantet på bakken, så er maten servert! Men, okke som - vi elsker våre Villsauer! Herlige dyr😉 Men nå er rundballen servert 🙂

22.Oktober 2013

Gromgutten min har blitt stor!
Her poserer han sammen med den nye avls væren på snart 5 år - guttungen min kom til i april...da var han kullsort. Mye kan forandre seg på noen mnd🙂

16.Oktober 2013

Fra morgenen av i dag lå snøen over hele bygda! Utover dagen smeltet den vekk, og det var greit å rake litt av løvet på inntunet. "Hilma" ku meldte seg frivillig til å hjelpe til, i år som tidligere år før. "Hilma" er arbeidsom og flittig, og skulker ikke unna jobben, hun tar ikke engang pauser - slik som matmor gjør

10.Oktober 2013

Vinteren lar heldigvis vente på seg! På garden er vi fortsatt i august feeling, med grønne beiter og små markblomster som fortsatt standhaftig titter frem, herlig! Dagene går med til å rydde og brenne kvisthaugene som sommerens huggstmarskiner etterlot seg.  Håper at vi alt til våren kan se resultater av innsatsen. Som bonus, så ønsket vi velkommen til gards to kalver som er født på utmarksbeite, sikkert med lyden av losen til elgbikkjer. To kalver - som fant hverandre veldig raskt! 😀

29.September 2013

Elgjakta er godt i gang! 2 stykk kalvelever er nå tilberedt til jaktlaget, til søndagsmiddag🙂 Ofte så kaster jegerne innmaten, men med litt tid og tålmodighet kan også innmaten på dyret bli et herremåltid! Leveren har blitt skåret i tynne skiver, brunet i pannen med salt og pepper. Siden kokt i vann med løk og urter i ca 2 timer. Med jevning av hvetemel, og rikelig med fløte..samt seterrømme...kan selv den mest kresne like denne retten. Kokte nypoteter og tyttebærsyltetøy burde gi jegerene nok energi til nok ei økt i skogen - på jakt etter skogens konge😀
Ellers blir dagene brukt til å plukke kvister etter sommerens tømmerhugst. Kvistene blir lagt i hauger på beite og senere tent i - da vinteren har kommet. Ekstra trivelig er det da å få besøk av ei lita kvige, som gjerne deler matpakken med deg. Stor stas! Slike striper i håret som denne lille frøkna har - har ingen frisør laget...kun naturen!😘

Fredags kvelden den 20.September 2013

Stor lykke for mine søyer da den nye vedden ankom tunet, mellom tv programmene "Beat for Beat" og "Nytt på Nytt"! Her snakker vi kjærlighet <3

20.September 2013

Tiden flyr og snart er det elgjakt igjen!
Tenkte at vi skulle sanke inn sauen i dag - det gjorde vi på under 10 min
Nå er alle sauene på innmarksbeite. I morgen kommer det ny frier til søyene til gards! En grå bukk fra Skåbu. Damene vet fremdeles ingenting...så bilder kommer om et par dager. Jeg gleder meg i hvertfall😀

10.September 2013

I går ble det et vellykket tremenning treff her på garden!😀 Det var rørende å høre den ene si på amerikansk "Her føler jeg meg hjemme". Hun kom helt fra Canada - men hun og jeg har den samme oldefaren. Det ble et fint treff med stotrende engelske gloser ispedd spekemat, rømme, sætersmør og brunost🙂
I dag besøkte Debio garden - og som alle tidligere år var også denne inspektøren fornøyd med vår gardsdrift med vår buskap. Noen ganger, eller flere ganger er jeg glad for at vi i dag er driverne av Brendengen Gaard. Vi setter vår ære i at garden også i senere tid skal kunne være liv laga å drive. Det føles godt.
PS, bildet er av vår felles oldefar.
Aina

6.September 2013

Avlsoksen "Sam" har ikke behov for falske øyevipper! Sjekk den vippelengden da.. ikke så rart at han kan å flørte med hell. Ku damene her på garden synes at han er riktig så grom 🤭

1.September 2013

Den første høstmåneden banker forsiktig på døren - og Villsauflokken har for første gang siden i vår vandret over elven og på utmarksbeite...😉
Ok, nå har alle søyene bjeller. Hvis de ikke kommer hjem til elgjakta starter...så er det hjemkomst til lukket grind bak dem.. Men, en så lenge kan de få kose seg med grønne spirer!😀

26.August 2013

Gjenbruk av blomstene fra hytta. Håper at de vil fortsette å trives i høyden! Moro å se blomstene i den gamle møkkvogna🙂 Krysser fingrene - bak ryggen, for at frosten lar vente på seg...i dag var det bare 5 pluss grader på morgenen... Men, etter byggingen av oppstallingsfjøset satt vi utrolig nok ute i sommerklær mens vi grillet vårt kjøttstykke. Det er bra! 😀

20.August 2013

Oppstallingshuset begynner å ta form. Moro at den gamle døren inn til hønene kunne gjenbrukes🙂

15.August 2013

En vellykket fisketur på Åge i går! Nå blir det rømmesurret Ørret med nypoteter, agurksalat og fersk gressløk! Nam!😀
Viktig å ta seg noen fristunder fra byggingen av oppstallingsfjøset også🙂

8.August 2013

Oppstallingshuset er godt i gang! Alt grunnarbeidet er ferdig, så nå kan bygge reise seg utover høsten🙂 Vi gleder oss til å ta det i bruk for sending av dyr til liv og slakt. Høylandsfe er utpregede flokkdyr og vil alltid prøve å ta seg inn i flokken igjen. Mange netter har vi sovet med bare et øye, da dyr skal sendes fra garden. Oppstallingshuset kommer til å lette vår hverdag enormt!🙂 Gammelt solsvidd tømmer er "arvet" fra nabogarden - dette blir framskritt både for folk og fe! 😀

6.August 2013

Villsaulammene har vokst kjempe mye de siste ukene! I utgangspunktet var alle lammene sorte, men nå har flere fått grå brune feller. Se på gromgutten min da! Fortsatt like kosete, men nå klarer ikke matmor å løfte han opp...kun frambeina😉

29.Juli 2013

Moro at buskapen kommer hjem på besøk, til tross for at de nå kan beite langt innover i åsen 😀 
Nå er resten av slåtten høstet, tørre og fine rundballer ble det også i år. Det fryder et småbruker hjerte det!🙂

21.Juli 2013

Nykokt Rabarbra syltetøy på ristet loff med rikelig med ekte smør på - etterfulgt av Rabarbrasaft med isbiter...mmm, det er sommerfrokost det! Den  frokosten må nytes lenge og huskes til senere frokoster midtvinters 😀

20. Juli 2013

Slåttonnvær! 😀

18.Juli 2013

Litt mere sol på Riddersporene nå, så kommer det til å lyse blått rundt hele inntunet! Gleder oss 🙂

17.Juli 2013

Ja nå blir det beiter til alle hønndyra på garden!!😀

http://www.youtube.com/watch?v=TGLB0u3Mtp0

8.Juli 2013

Slåttonn feberen feier over bygda!🙂

3.Juli 2013

Sommer og grønne beiter - gjør både buskapen og gardkjerringa lykkelig! Trivelig å se om buskapen i utmarka, sette seg på en tre stubbe og nyte synet av dyr som nyter av naturens eget spise kammers. Ekstra flott er det da man rekker det mellom regnbygene🙂 Vi har valgt å aldri gi godbiter til kuene da de er på beite, dette er ikke for å være kjipe men for å unngå at de blir nærgående til folk som ikke hører garden til. Jeg vet at flere synes at Highland Cattle ser skumle og store ut med gedigne horn. Så de må de komme hjem for godterier og for å slikke salt. Så bær plukkere og andre turgående får gå i fred for våre kuer😀

2.Juli 2013

Buskapen kan nå selv bestemme når de vil besøke oss på garden - DA er det ekstra trivelig da de stikker innom en tur! Godt å ha en godbit på lur i slike øyeblikk🙂
Etter saltslikking og noen timers hvile vendte de igjen mulen tilbake til utmarka. Det er tømmerhugging på gang ute i lia, med store hogst maskiner- et yndet tilholds plass  for nyfikne Høylandsfe

21.Juni 2013

Snart midtsommer! På garden trives alle de firbente seg - og Humlen vokser snart over Bryggerhustaket! Mon tro om det blir humler å høste i år?😎

30-Mai 2013.

Brukt dagene etter flommen til forefallende arbeid. Det har vert alt for bløtt i bakken til at man kan få gjort våronna. Vi har sett over alle utmarksgjerder og spikret på bord på toppen - slik at hverken elg eller Highland Cattle hopper over🙃 Mellom regnskurene så har vi fått restaurert hestehengern. Nå er alt det tekniske byttet ut. Vi har ikke hest på Brendengen Gard, men bruker hengeren da buskap skal leveres til liv eller slakt.
Ellers så har buskapen bestemt seg for at nye spirer er mye bedre en rundballer...nå befinner flokken seg på utmarksbeite🙂 Den lille Villsauflokken er fortsatt hjemme, men ny bru er satt opp over elven så de bestemmer selv. Lamungene har vokst kraftig de siste dagene! Runde over både mage og rumpe! Det gleder en småbruker det!!😀

23.Mai 2013

Flommen som har rammet Østlandet disse dagene, berører også oss her på Brendengen Gard. Bekker som renner over garden har over natten utviklet seg til små elver. Godt at den lille Villsauflokken med små lam befinner seg hjemme. Highland Cattle flokken har delt seg i to. De kuene som har de aller minste kalvene har heldigvis campert hjemme på utmarksbeite. Resterende...har dessverre valgt å krysse elven. Elven er nå kjempe stor, med kraftige strømninger! Dagen har blitt brukt til å oppsøke flokken som nå befinner seg på "feil" side av elven. Nå krysser vi alt som krysses kan - at de ikke legger på svøm på vei hjem igjen, før elven har sunket litt🤔

14.Mai 2013

Ute på innmarka spretter det nå 21 Villsaulam! Var så heldig å få trillinger i går kveld - 3 sorte jente lam så dagens lys!🙂
Nå er det kun igjen et påsett - så er vårens vakreste eventyr over for dette året.
Gamle kua gikk over elva - som tidligere år, for å kalve. Vi ønsker "Iselin" velkommen i besetningen her på Brendengen Gard! Litt langt å gå med barsel "grøt" - men verdt strevet da man møter ei lykkelig ku med en velskapt kalv på toppen av hogstfeltet - på den andre siden av lia.
Ps, garden ligger på høyre side av bål røyken

6.Mai 2013

Vårens vakreste eventyr er godt i gang - lammingen😀

5.Mai 2013

Endelig ble klokketårnet på stabburet ferdig montert! Nå kan matklokka kime langt utover jordene da maten står på bordet 🙂

4.Mai 2013

Vinteren har besøkt oss igjen!
"Hilma" ku bor fortsatt på tunet, ikke så lett å få øye på henne😀
Villsauene har fått flere lam, men med dette været synes de det er best å holde seg innomhus på ei seng av tørrflis.

30.April 2013

I går fikk vi kjørt de tre siste småoksene til slakteriet. Alltid litt trist å sende dyr, men slik er livet til en småbruker dessverre. Nå blir det fint å være avlsoksen "Sam" da han skal fri til sine ku fruer🙂
Stakkars "Hilma" ku fikk juling av de andre kuene utpå ettermiddagen. Rangordningen er sterk blant Highland cattle. Det kan være nok at ei ku litt lengere ned på rangstigen gjør et lite kniks med nakken. Harde bud! Så nå bor "Hilma" på tunet - tunku🙃 Vi har jod behandlet alle synlige sår. Hun spiser godt og ser ut til å sette pris på vår hjelp. Vi ser an noen dager. Inntil da koser hun seg med å lukte på Blåveisen. Ps, hun spiste den opp rett etter at bilde ble tatt🙂

25. April 2013

Lammingen er endelig i gang! Først ute var et påsett. Stolt ung mor som er overaskende flink med lammet sitt - en liten gutt🙂

17.April 2013

Nå er våren kommet til gards! Det sildrer og renner av torvtakene. Linerla ankom fra destinasjonen Egypt i går ettermiddag. Vi var snare til å by henne på kakesmuler! Nå er et Norgesglass fylt opp med kakesmuler - klar til å servere våre små "vippende" venner🙂
Ellers lar lammingen vente på seg. I dag kom Villsauen "Astrid" inn på tunet og kunne rapportere om litt sen fødsel 🤩
Men, som ordtaket sier "Den som venter på noe godt - venter ikke forgjeves."
Gleder oss til at de små lammene hilser på oss!!

27.Mars 2013

Vi her på Brendengen Gard ønsker alle som besøker vår hjemmeside ei Riktig God Påske! Sola skinner dagen lang og snøen smelter fra torvtakene. Ei herlig tid vi er inne i nå🙂

18.Mars 2013

I dag fikk vi hjelp til å klippe 11 sauer! Resterende av de brekende, søte ulldottene stakk av. Ok, da blir det litt jobb med klippemarskinen på oss selve også😉
De som var lamunger sist vår syntes det var riktig så stas å få på seg bjelle. Nesten som nykonfirmerte - prøver de å være stolte å komme inn i de voksnes rekker...men så sprekker de - og rangler avgårde som kaute lamunger igjen🙂
Åge har begynt å lage nøkkelskap med gamle materialer. Tipper vi ikke er de eneste som lettere desperate leter etter nøkler? Skapene skal være et lite hjelpemiddel i en hektisk hverdag, og samtidig være et lite smykke på veggen. Liker du det, så er det flere på gang. Vi har valgt å ikke male nøkkelskapet som vi selv skal ha i privaten, men ønsker du å ha det malt så velger du selv fargepaløren på ditt eget skap.

Nøkkelskapet på innsiden.

13.Mars 2013

Synes det er morro at Åge pryder forside bilde for gruppa "Bilder fra Nordre og Søndre Land". Midt på bildet, som rosinen i pølsa! MG'n er vår lille luksus. Ikke ofte vi kan få kjørt oss en tur med den - men ekstra morro de få gangene vi klarer å få det til😀

1.Mars 2013

Kraftig vindvær med sol over bygda vår!
Buskapen blir påvirket av været og jogger i samlet flokk rett som det er på beite. De er lykkelige og våryre! Etter joggeturene faller de til ro på halmsengene. Spesielt trivelig er det å hilse på kalvene. Kalvene er ganske så jevngamle, så de holder tett sammen. En fin sammensveiset gjeng, som kun blir avbrutt av pauser da de får en melkesup av sine mødre😎

27.Februar 2013

Det er ikke bare træl å være småbruker! I dag hilste våren på både buskapen og gardsfolket - herlig! Vi ble for varme i trøya til å kløyve ved, så vi bevilget oss ei pause i sola. Spekeskinka ble hengt opp og pølser ble lagt på grillen. Ei fin tid er forann oss nå😀

26.Februar 2013

Vert en vårlig dag på Brendengen Gard! Sola har gjort at det har dryppet taktfast fra torvtakene. Det går mot vår! Både buskap og folk fryder seg!

25.februar 2013

Åge har hatt en vellykket tur til Rørosmarten. Marten har holdt det gående i 160 år. Han hadde stand sammen med heste kjørar laget fra Fron. En gammel tradisjon blir fortsatt holdt i hevd med frakting av varer ved hjelp av hester. Det ble solgt feller av Villsau, beredte høylandsfe skinn til kjørekara, revetenner og butter og traug. Dette frister til gjentagelse, og på Brendengen gard venet Aina med en nyfødt kalv. Kalven ble døpt "Joakim", for i år skal alle kalvene ha navn som begynner på J🙂

20.Februar 2013

Endelig smilte sola igjen til oss! Vinterferie for mange om dagen, så solgløttet er nok kjærkomment for flere en oss på Brendengen Gard🙂

15.Februar 2013.

Kommet en god del snø de siste dagene. Da er det greit å bruke truger da man skal ta seg frem i puddersnøen, det syntes tydeligvis denne musa også...som prøvde å få trugeskyss med meg😀

Aina

7.Februar 2013

Stemnings rapport fra buskapen!
Kjærligheten blomstrer i takt med økende solstråler,  mellom "Jostein" kalv og søyene😀

28.Januar 2013

Endelig har det kommet væromslag med mildere temperaturer!
Med varmen våkner også lusa - måtte lusebehandle besetningen igjen nå i helgen. Ellers er det småknuffing mellom de voksen kuene for å nå toppen av rangstigen, eller for å få den beste plassen ved matfatet....heter det vel🤩
"Josefine" ku kom hit som kalv og er nå en av de eldste kuene i vår besetning. "Josefine" gjør så godt hun kan for å være på toppen av hiarkiet. I går pyntet hun horna sine med rundballplast - og fikk dressert de andre til å vike unna. I dag har hun dekorert seg med granbar....virkningsfullt det også! 🙂

19.Januar 2013

En trist start på dagen. Ei lita kvige ble løpt ned av flokken under frokost serveringen. Et kort liv ble blåst ut mens sola krabbet over åskammen - slik er flokk mentaliteten, den sterkeste overlever.
Ble bedre utpå dagen da en pose med rognebær dukket opp bak en elgbiff i fryseren. Nå er nykokt rognebærgele forseglet i gamle Norgesglass. Det blir snadder til søndags middagen det! Nå er dagen 1 time og 13 minutter lengere en ved vintersolverv, dette går i riktig retning🙂

14.januar 2013

Alle dyrene og folket trives på garden, tross bitende kulde grader.
Kalvene bruker jevnlig kalvegjemmet sitt om natten, sammen med Villsauene.
Fått igjen vesten som jeg bestilte i høst, den er laget av mine egne Villsauer.
Ble den ikke vakker? 🙂

2.Januar 2013

Ønsker alle som besøker vår hjemmeside et Riktig Godt Nyttår!
Vi her på Brendengen gård har hatt en trivelig julefeiring. 8 kalver har blitt født i løpet av romjulsdagene, mye snø har har gjort traktoren varm  flere ganger - og mange favner med bjørkeved har sprakt godt i peisene i innhuset. Vi har kost oss med flere gode middager, noen av dem har vi også delt med mennesker vi er glade i. Nå er vi klare for et nytt år, 2013! 

Lillejuleaften 2012.

Ønsker med dette alle som besøker vår hjemmeside en riktig God Jul og alt Godt for det Nye Året.

Aina og Åge

20.Desember 2012

I dag har sola badet garden med sine korte stråler, vakkert!
En dag til nå, så snur sola - og vi ønsker lengere dager hjertelig velkommen.

16.Desember 2012

Juleforbredelsene er godt i gang på garden, men blir lange avbrekk med å flytte på alt det hvite som daler ned, samt øremerke nye kalver. Vedden har endelig skjønt jobben sin, og jobber nå uten helge og natttillegg...😎
Innhuset lukter grønnsåpe og ribba er trygt bevart i fryseren. Vi ser frem til julehøytiden i år🙂

10. Desember 2012

NÅ er julølet på flasker🙂

7.Desember 2012

"Erika den 1"!
"Erika", som ble filmet da hun for første gang fikk smaken på brødskive, har fått sin første kalv 🙂 Videoen ligger fortsatt inne her på vår hjemmeside, matmor er nok litt stolt også 🤩

4.Desember 2012

Vert noen kalde vinterdager, men både folk og fe trives - det gjelder bare å ha på seg nok klær og pels🙂  Ønsker alle som besøker vår hjemmeside en trivelig adventstid!

23.November 2012

I dag reiste "Gunnvor" kvige til Lærdal. Der kommer hun til en ny flokk, omgitt av dyre kjære mennesker. Vi på garden ønsker lykke til! Håper de nye eierne blir like betatt av henne som vi har vert, og at hun gir tilbake mange flotte kalver 🙂

21.November 2012

Vellykkede sendinger av ung okser til Nortura. Tilsammen 13 økologiske Høylandsfe har forlatt garden - og kommet til de evige grønne enger.
Flere dyr skal ut av flokken og brukes til liv.
Villsauflokken har også skrumpet inn, fra 46 til 16.
Vi har hatt et par dager med regn som renner på isbelagte veier og været er desverre spådd slik de neste dagene, så i morgen kommer strøbilen til gards🤩

Søndag 18.November 2012

En strålende flott dag i høyden i dag!
Det lette snøfallet som kom i natt - gjorde alt gnistrende hvitt igjen.
Travle dager her på garden, med fanging, sortering og sending av buskapen både til liv og slakt. I kveld skal resten av Villsauene sorteres til slaktebilen ankommer garden i grålysningen. Til nå har 8 ungokser blitt sendt, og snart sendes like mange til. Noen dyr har også blitt solgt til liv, og flere står for tur. Vert litt vanskelige kjøreforhold, med isbelagte veier - det passer ikke sammen med levende dyr på en hestehenger. Det er allerede merkbart på matfatet at det har blitt færre dyr i flokken.

6.November 2012

Streng og disiplinert masjering, kreves til frokostserveringen!🙂

16. Oktober 2012

Kong vinter kom på besøk på vinterdagen!
Deilig å få litt hjelp i hagen av ei hjelpsom ku🤩

10. Oktober 2012

Da reiste ungoksen "Gunnar" fra garden. Rolig og fin ungstut som vi håper de nye eierne blir fornøyde med🙂

9.Oktober 2012

Hvis alt går som planlagt, så reiser høstens første livdyr fra Brendengen gard her i morgen. Oksekalven skal brukes videre i avl - og trår nå inn i de voksnes rekker. Han er ikke store karen enda, så han fikk selskap i fanghekken sammen med en kompis samt ei lita frøken. Vi sliter med masse gjørme om dagen - det er nesten så man ønsker å fremskynne vinteren med kulde grader og hard bakke....🤭

2.Oktober 2012

En  lykkelig elgjeger er hjemme på gardsbesøk for noen dager.
Kontorarbeid samt nødvendige erender står for tur...men jeg tar han stadig vekk i å skue mot skogen med et litt drømmende blikk. Elgjaktfeberen herjer nok fortsatt i kroppen

1.Oktober 2012

Villsauen har ikke vert over elven i hele sommer. Nå er all annen sau sanket hjem og jakta har begynt ute i lia....da fant saueflokken ut at de også ville se seg om i utmarka...Fikk dem trygt hjem på rekke og rad - nå må bjella settes på ledersøya igjen. Hun vokste om mulig enda noen hakk i hiarkiet, stoltere kan en sau ikke bli!

27. September 2012

Tok en spasertur ned på beite - rett før sola gikk ned bak åskammen.
Skjønner buskapen godt - det er vanskelig å være hjemme i slik høstvær som vi har hatt i dag 😉

27.September 2012

Fikk tilbake de første sorte beredte Highland Cattle skinnene!

26.September 2012

Vert noen hektiske dager før startskuddet gikk for elgjakta i går.
Reperasjoner på gjerder mot utmarka, utkjøring av talle fra fjøsene, reparere tette drensgrøfter etter sommerens regn. Sylting, safting og høsting av urter som er deilig å finne igjen til vinterens middager. Puh! Villsauen ble hentet hjem i en stor flokk på rekke og rad - med kun hjelp av et halvt brød. Greie sauer Villsauen! Nå beiter de ovenfor tunet, og er lykkelige over å være med meg på mine små gjøremål utenfor skigarden. Kaoset i gangen er også ryddet opp igjen, lykkelige elgjegere fikk fellt 2 elger den første dagen i jakta. Gratulerer til dem!
På kjøkkenbenken står tining av flere kilo med elgkjøttdeig fra sist høst. I morgen blir det fyrt opp i bryggerhuset og på takka. Det er på tide å steike opp karbonader, jeg gleder meg!🙂

Aina

11.September 2012

Kokt Rognebærgele i dag. En hyggelig aktivitet, selv om kjøkkengulvet blir litt klissete😉 I år er det en god del Rognebær, da må man passe på å plukke før trosten tar dem - deilig gele til viltsmaken på Villsaukjøttet og Høylandsfe. Så nå gjenstår det å krysse alt som krysses kan for at geleen stivner på norgesglassene til i morgen!

26.August 2012

Til tross for at Vest - Torpa troner på toppen av å ha det verste sommerværet i hele Norges land sommeren 2012, så er det godt å kunne fortelle at her på Brendengen gard fikk vi til tørre fine rundballer. Øh, det har som sant skal sies - slitt litt på tastaturert for yr.no....men okke som, vi kom i mål også i år🙂
Flere har bestilt dyr fra vår høylandsfe besetning - morro! Etter avisenes skremselspropaganda om at kuer på beite er farlige er det viktig å fotsette arbeidet for å fremme kulturlandskapspleieren av rasen Høylandsfe. Den minste av kurasene som flere har blitt så glade i!

31.Juli 2012

Sommer måneden Juli er helt på tampen. Slåttonna går sin haltende gang, med ofte stopp pga regnbyger. Mot all odds har vi nå fått berget tørre rundballer til vinterens kaldeste måneder! Flere jorder står fortsatt uslåtte, så her gjelder det å følge med på værvarselet...samt ha litt is i magen😉
Men regnet er godt for noe - Villbringebærene strutter av søthet og størrelse!
En liten trøst for magen, da slåmarskinen må stoppe opp - nam!🙂

23.Juli 2012

Nå håper vi på Brendengen Gard at værvarselet stemmer....ikke bare for at skinn klærne skal bli tørre - men at slåttonna kan starte! 🤩

7.Juli 2012

Da man bor langt ute på bygda og får lyst på steinovns bakt pizza - må man prøve å lage den selv....den første fikk kråka, den andre fikk bikkja men den tredje ble god! Den stod inne i akkurat 2,5 min - morro! Ute regner det på snart slåtte klar eng - fint å bedrive sysler innomhus mens gresset gror enda litt til 🤩

!.Juli 2012

Fiskelykke på en søndags kveld!!
Fisken ble fisket i vannet som hører garden til - på oter. I kveld var fisken ivrig og beit hardt. Morro!
Nå er røykovnen i gang, fisken skal varmrøykes med nyplukkede einerkvister. Snadder på flatbrød, rømme og et ekstra dryss med salt, pepper og frisk gressløk.

30. Juni 2012

Lørdagskvelden ble brukt i bryggerhuset.
Ute regnet det - men inne i bryggerhuset var det varmt og godt! Endelig kunne bakerovnen innvies - etter 2 års jobbing. Etter at brødene var ferdigstekt - kunne vi langsteike Highland Cattle kjøtt sammen med rotgrønnsaker rikelig krydret med kjærlighetsurt, olje og rødvin. Takk for maten - dette gjør vi gjerne igjen!🙂

22.juni 2012.

St.Hans helgen - sola snur og endelig blomstrer syrinen på Brendengen Gaard!
Denne syrinen har stått her siden gamlestuggua på garden var bebodd. Vi pleier den så godt vi kan med årlig gjødsling fra vår buskap, ser ut som den koser seg med vår behandling. Plukket litt inn også - trivelig å bruke gamle mugger selv om de har skår i glassuren. Deilig lukt sprer seg i innhuset!

19.Juni 2012

"Snute mot snute"!
Lucifer og Bianca begravde stridsøksa for en stakkars stund i kvelds sola i dag 🙂

18.Juni 2012

I dag høstet vi blomster hoder av Løvetann og lagde sommerens vin, som skal nytes forann peisen i hustrine vinterkvelder.
Kjærlighetsurten ble også beskåret, eller Løpestikke som noen også kaller den. Urten er voksevillig og nesten trygler om å bli beskåret!
I år prøvde jeg noe nytt, jeg lagde pesto av den. Det ble fantastisk godt! Prøv selv da vel, hvis du har tilgang på urten? Jeg dypfryste den i porsjoner. Tipper den er nydelig til høylandsfe biff, samt til fisk og annen sjømat, til supper og til bakte poteter, og selvfølgelig til pasta.

"PESTO"

1 fedd hvitløk
5 ss ristede pinjekjerner, evnt mandler eller hasselnøtter.
1 bunt med Kjærlighetsurt
75 g Parmesan
0,5 dl Olje
salt og pepper etter smak

Kjør alt sammen i en blender, eller bruk gamlemåten med morter.

Lykke til!🙂

15.Juni 2012

Buskapen har vandret ut på utmarksbeite, gjerder er sett over og reparert. I påvente av solskinnsdager slik at våronna kan fullføres, er det ikke dumt å oppsøke sola. Hils på "Fjordgløtt"! Her nytes grillet scampi med olivenolje, pepper og hvitløk for første gang. Morro avbrekk fra fjellgarden!😀

21.Mai 2012

Gromkua mi har lagt seg ned - det er på tide å takke for godt samarbeid gjennom 14 år. Nødslakter kommer til gards i grålysningen - vi kommer til å se om gamle "Hanne mor" gjennom natten før hun er på de evige grønne beitemarker...men trist er det okke som å ikke ha henne med i flokken. Snill, tålmodig ku som har etterlatt seg mange gode gener i flokken på Brendengen Gard.

Aina

Søndag den 6.Mai 2012

Inntatt årets første Brennesle suppe. Suppa er proppfull av c-vitaminer, så nå kan vi blåse vekk vårslappheten her på Brendengen Gard😀
Kald vind i dag, så vi satt vel litt ute på trass iført toppluer og ullkofter med baken plassert på hvert vårt villsau skinn. Men ifølge kalenderen så har vi begynt å snuse på årets første sommer måned😎
Nå har vi kun igjen 3 villsauer som ikke har lammet, har de ikke kommet med lam før den 25. mai - kan vi si oss ferdige med lammingen for i år.

Aina

27.April 2012

Etter noen dager med snøfall - ser det endelig ut som at været igjen vender nesen i retning vår! Herlig! Kuene har stadig vekk søkt mot utmarka, men vendt slukørent tilbake til rundballene. Sikkert harmelig for dem, som drømmer om grønne friske spirer. Villsauen har formert seg i rasende fart! Det er så morro å besøke dem - og samtidig er jeg sjeleglad for å ikke ha det ansvaret som ei søye har...så mye jobb! Flinke søyenen våre 🙂

22.April 2012

Inne imellom øremerking av Villsaulam i dag, har vi satt opp plakater nede ved Lybekk brua. Lybekk brua satte vi opp igjen i 2003. Brua er en tro kopi av den orginale bruen og blir brukt daglig av oss sommer som vinter, både for å se etter buskapen samt turgåing med vår Gordon setter Bianca.
Det ble satt opp 4 bruer over Kjøljua. De var alle av samme konstruksjon, en fagverks bru av typen "Howie". Typenavnet er etter den Amerikanske oppfinneren William Howie. William Howie var pioner innen utviklingen av fagverks bruer.
Kjøljua har sitt utspring fra Øyangen 760 m.o.h. Før lastebilene kom foregikk langtransporten av tømmeret ved hjelp av vatn i de store vassdragene i distriktet. Det hadde lett for å sette seg fast i tømmervaser flere steder, og på de flate partiene ble det mye vassing i iskaldt vann for å få tømmeret ut i elven igjen for fløterne.
Lybekk brua og gutua ble fra gammelt av benyttet av folk og buskap, til og fra utmarks beite - samt til kjøpmannen. Lybekk kulpen, var en populær badeplass for en liten dukkert under slåttonna.
Bildet er tatt av den orginale Lybekk brua, på 1940-tallet.

20.April 2012

Vårens vakreste eventyr - lammingen er i gang! 🙂

Skjærtorsdag 2012.

Ønsker alle som besøker vår hjemmeside, ei Riktig God Påske!

20-Mars 2012.

Villsauen har fått sommerklippen sin, nå ligner de på en prikk på geiter.
Selv synes de nok at de ble riktig så lekre der de spankulerer lettbente rundt omkring på tunet. Nå kan lammingen starte når som helst🙂

15.Mars 2012

Vi er inne i noen fantastisk flotte vårdager!
Sola skinner og varmer både folk og dyr, fin tid å jobbe med neste års vedlager.
Nå har vi kunnet sette på den tredje strømtråden rundt buskapen, snøen har minket i rasende fart.

3.Mars 2012

Tipper at det er dette som kalles "Inn på tunet", thihi
Måtte kapitulere i dag og sette på strømmen på den øverste tråden rundt buskapen. Trivelig med publikum på tunet under vedkløyvingen, men de punkterer rundballene bare for morro skyld. Det går ikke i lengden. Vert noen fantastiske flotte vår dager med varmegrader i skyggen til og med i skyggen på svalgangen. Herlig! Kommet til mase kalver, i år skal kalvene ha navn som begynner på H. Et lite kjappt blikk på søyene tilsier at lammingen ikke er mnd vis unna heller - fin og travel tid framover på Brendengen gard,morro!🙂

22.Februar 2012

Våren har ankommet Brendengen Gard. Det drypper fra torvtakene og snøen faller sammen. Varmegrader til og med i skyggen på svalgangen.
Etter frokosten i dag sa jeg til kuene...at i dag er det en god dag å kalve på, for de som følte at tiden var inne for det. Og jammen kalvet det 2 kuer i sola! Nesten samtidig også. Ei blakk og ei sort kvige har skuet utover Sæterbygda og gjort seg kjent med resten av buskapen. Morro!

14.Februar 2012

Og mat må man ha!😀

27.Januar 2012.

Årets første revefall skjedde rett før buskapen fikk servert frokost.
Fortsatt stor rødrev bestand her i området - en stor trussel mot våre villsau lam desverre.

14.Januar 2012.

Hils på min vekkeklokke! Hun har fått det til vane å rusle rundt på tunet natterstider. Da bilen til far er borte okkuperer hun den nye carporten hans...i dag var det skikkelig låt i henne utenfor soveroms vinduet, snarveien hennes hadde blåst igjen😎

11.januar 2012.

I dag var spekepølsene fra elgen klare til å bli hengt opp på Stabburet.
Fra gammelt av sa folk at spekematen var klar til å nytes da Gjøken gol på våren...så derfor gleder vi oss spesielt til våren i år 🙂

Nyttårskvelden 2011.

Årets siste dag er snart på hell.
Ønsker alle som er innom vår hjemmeside et Riktig Godt Nyttår!
Kvelden kommer vi til å bruke sammen med buskapen - de liker overhodet ikke raketter. Vi krysser alt som krysses kan for at det går bra i år også...og at buskapen går inn i det nye året med det samme antallet som det forlater det gamle året!

28.Desember 2011.

Selv om det manglet en person rundt bordet på julekvelden i år, ble kvelden fin alikevel på en litt sår måte. Tror vi alle følte at mor var med oss hele kvelden alikevel, og vi minnes henne på en god måte.
Romjulsdagene har vert brukt på dyrestell og opprydding etter stormen "Dagmar" - og mellom øktene spist godt🙂

Aina

Lille Juleaften 2011.

Ble kalving på morgenkvisten i dag!
Hils på kvige kalv nummer 197! Rett etter bilde ble tatt jogget den målrettet ned til mammaen sin - helt utrolig. For noen få timer lå den inne i kumagen. Ingen tvil om at dette er hardføre dyr! Morro julegave å få!🙂
Ps, kalven har fått det litt spesielle navnet "Godthåp". Med håp om gode tider for fremtiden.

20.Desember 2011.

Nå reiste 8 oksekalver til Nortura.
Dette var Brendengen Gards siste tilskudd til økologisk kjøtt på denne siden av året.
Nå har det blitt merkbart mindre flokk - men vet at flere av kuene har kalv i magen.

17.Desember 2011.

Kveldens høydepunkt ble rypemiddagen.
Rypene er selvskutte - med god hjelp til å finne dem på fjellet av vår firbente venninne.
Vi bruker oppskriften anno 1938, fungerer den...sukk...fløtesausen ble himmelsk god. Hjemmelaget rognebærgele fra høsten passer til viltsamaken.
Takk for maten!

16.Desember 2011.

Brukt fredags kvelden til å brenne mandler til jul - både husbonden og bikkja var like ivrige til å prøve smake...og prøve smake igjen, thihi😀

15. Desember 2011.

Litt jule stemning har sniket seg innomhus.

13.Desember 2011.

Har laget flere kjeder av revetenner i dag.
Kanskje dette kan være en gaveide? Passer både til begge kjønn og i alle aldre🙂
Aina

9.Desember 2011.

Kommet nesten 40 cm med snø i natt.
Ei ku hadde brutt seg ut og vandret fra resten av flokken, det tyder på at det nærmer seg kalving på henne. Brukt mye av dagen på å lete etter henne med truger. Truger er et fint framkomstmiddel da det er tett granskog. Møtte kua da hun var på vei hjem igjen. Masse granbar "pynt" i panneluggen og litt sjefete ovenfor de andre i flokken. Kan nok vente kalving når som helst, nr 44 "Hildur" 🙂
Ps...ellers kan snøen gjøre det litt ballete🤩

8.Desember 2011.

Nå reiste det 7 flotte okser fra garden til slakteriet.
Et lite bidrag til forbrukere som ønsker økologisk kjøtt til jul.
Meldte inn et lass til med det samme. Kommer nok til å merke det på matforbruket.

7.Desember 2011.

Brukt hele dagen til å fange okser. Trodde vel i utgangspunktet at fanghekken var høy nok, og kledd med presseninger for å hindre utsyn...men neida. Det er bedeknings klare kuer i flokken som fristet fælt....oksene stod på tærne som ballett dansere for å blunke til de ivrige damene. Mye frem og tilbake, nye bord ble spikret på i en fei...nå har mørket senket seg og roet oksene. Mette og fornøyde ligger de og tar livet med ro. Krysser det som krysses kan at de fortsatt er rolige i morgen tidlig da slaktebilen stopper på tunet. Eller rettere sagt...at de fortsatt er der i morgen tidlig🤭

3.Desember 2011

I natt kom det snø - så nå ble det litt lysere og triveligere ute. Buskapen koser seg og har løpt om kapp på jordet i dag - været påvirker dem også i positiv forstand.
Saueflokken har minket etter sist uke, men fortsatt er det 27 tilbake som blir  bedekte av "Boss" om dagen. Vedden er litt amper om dagen, han vil ha fred til å gjøre jobben sin...så nå har vi øynene med oss på beite...🤔
Ellers ingen nyfødte kalver, men venter på gamle "Hanne" - hun er tung i magen og tar livet med ro nå. Vi følger med, for øremerker må inn senest etter den andre dagen etter at kalven er ute, ellers blir jobben mere vrien. Men det går.
Værre er det å kunne se øremerket, selv på tett avstand pga de hårete ørene. Og utover nå som vinterpelsen vokser blir det enda verre å se øremerkene. Heldigvis kjenner vi mordyrene godt, så det går greit.
Fikk igjen en trivelig rapport fra kontrollen fra Debio, det varmer en småbrukers sinn og gjør at man føler at jobben man utfører har mening, morro!🙂

29.November 2011

Et ferdig behandlet oksehorn er klar til å bli sendt til ny eier.
Håper de blir fornøyde, det er 1 meter mellom hornspissene.
Hengt opp et veddehorn i privaten, på biblioteket.
Det var for kraftig til å montere på plate...kan nok hende vi kommer til å skalle noen ganger med gamle vedden ja..🤩

28.November 2011.

Orkanen "Berit" har vert innom Brendengen Gard på en lyn visitt her i går.
En del opprydding pågår ut dagen....noen bølgeblikkplater er som forsvunnet fra jorden, presseninger og grinder henger og slenger i svak bris. Tenker med gru på hvordan det har vert langs kysten av Norge i natt.
Ellers er alle dyra på plass og trives i blek november sol.
Slaktebilen kommer om et par dager for å hente lam samt noen søyer. Jeg har telt og telt på fingrene...men nå er tiden moden for å sende 4 av gamle søyene.
Dette er en avgjørelse man må ta som bonde - ikke bestandig like lett, men det er en del det også for å ivareta dyret fra begynnelsen til slutten på en human måte.

Aina.

26.November 2011.

Brukt kvelden sammen med "Gullrekka" og laget smykker.
Fra venster en Grevlingpenis, videre highland cattle tenner og huggtenner av Rødreven som snappet mine Villsaulam om våren.

20.November 2011.

4 sorte kviger forlater garden i dag. Litt vemodig, men vet at de får det flott på sin nye plass. Håper de kan bli riktig gamle kuer der, og nyte fjordutsikten og de grønne beitende så lenge de lever.

19.November 2011.

Nå reiser det 3 små Highland Cattle kalver fra Brendengen Gard.
Det fungerte kjempefint med å tette kanalen i fanghekken med presseninger, dyrene ble roligere under opplastningen.
I morgen håper vi det går like greit å laste opp flere kalver.
Fint at dyrene kommer frem til sin nye boplass mens det fortsatt er dagslys, godt for både dyr og folk det🙂

17.November 2011.

Forbereder flytting av kviger til helgen.
Fikk et råd fra reinsdyreiere om å tette kanalen i fanghekken - slik at dyrene ikke ser ut, og demed ikke prøver å hoppe over.
Nå er snart hele fanghekken kledd inn med presseninger,og et x antall pappspiker slått inn. Gamle kuene er skikkelig nyskjerrige på hva vi holder på med. Det er småjenter som skal forlate Brendengen Gard nå - men vet av erfaring at de er riktig så sprettine selv om de er små😉

13.November 2011.

Buskapen har trekt inn til innmarka igjen, og værer nok vinteren i lufta.
De setter pris på å få severt maten, og går mere og mere inn i vintermodus, kun avløst av gledesrop da traktoren starter og ny mat er i sikte.
Litt slik som folket - det er godt å trekke innomhus da minusgradene klorer på husveggen.

8.November 2011.

Smykke laging på garden om dagen!😘
Rødreven har ben i sin penis, noen av disse har vi tatt vare på.
Etter preparering gjør vi som indianerne i Sør-Amerika, og lager smykker av dem.
Tenner blir også benyttet. En morsom hobby, med god utnyttelse av dyret synes vi🙂

2.November 2011.

En 100% økologisk gressklipper på inntunet, fikk stoppet motoren på den rimelig raskt, thihi

9.Oktober 2011.

I dag kom Kong Vinter til Sæterbygda!

4.Oktober 2011.
Elgjakta er godt i gang - og flere "Skogens Konger" har blitt omdannet til delikatesser liggende i flere frysere her i bygda.
Buskapen setter pris på sommerlige temperaturer og har ikke helt lyst til å avslutte beitesesongen i utmarka. Men, stort sett er de hjemme på innmarka - og synes det er helt greit med å få servert rundballer hver dag.
Aina😎

20.September 2011.

Utnyttet oppholdsværer i dag ,til å lage blomsterdekorasjoner til Jegermessa, som er i kirken her i Torpa før startskuddet går til elgjakta. En trivelig tradisjon der jegere møtes. Etter messen blir det servert kveldsmat bestående av elgpølse og te laget av einer.

19.September 2011.

Hatt et par flotte dager i høstfjellet.
Snart står årets elgjakt for tur, så det er travle dager på garden med alt som skal gjøres før jaktstart. Fått satt opp nytt strømgjerdet, og 3 nye drikkekar er snart ferdige til bruk. Har vert vanskelige forhold med grøfting og graving med all nedbøren som har kommet i løpet av sommeren, men så lenge gummistøvlene nesten er helt tette...går det greit

9.September 2011.
Man trenger ikke ønske seg Geiter da man har ViIllsau🙂
Flokken som teller 46 med smått og stort trives best i nærheten av huset sitt.
Trivelige dyr synes vi.

23.August 2011.

Vert en flott dag å forberede vinterveden på!
Innhuset på garden blir oppvarmet med vedfyrt vannbåren varme - og med sist vinters sprengkulde friskt i minne...er det greit å ha litt ekstra ved å kunne gå på😉

17.August.

Det har allerede vert minusgrader om natten - så i dag høstet jeg det lille det ble av krydderurtene. Nå lukter det himmelsk godt på kjøkkenet. Blir fint å finne igjen til vinterens middager - og samtidig minnes sommeren🙂

8.august 2011.

All slåtten er pakket - så nå kan man bevilge seg en liten hvil i hengekøya🙂

29.Juli 2011.

Etter tordenværet i dag tittet sola frem.
Trivelig å besøke buskapen da på beitet. Knipset et bilde av "Sam" - synes igrunnen at det er merkelig at han så ofte sitter på baken! God, trivelig og rolig arbeidsom okse våre Highland Cattle fruer har da🙂

27.Juli 2011.

Terrorhandlingene i Norge, har ikke gått oss hus forbi her på Brendengen Gård.
Highland Cattle årsmøte var ikke langt ifra Utøya. De valgte å gjennomføre årsmøte - men med en dempet profil.

http://www.youtube.com/watch?v=qknAgf7X57E&feature=share

20.Juli 2011.

Alltid trivelig å se om buskapen i utmarka! Skjønner uttrykket "At maten vokser i munnen". Den regnfulle sommeren har gjort beitene frodige av gress og urter, som buskapen koser seg med🙂 Her er en kalv født seint på våren i havningen til naboen. Den er allerede godt i gang med å beite, men drikker fortsatt melk av moren sin. Melk drikker den helt til moren får en ny kalv....og fortsatt kan fristelesen bli stor til å stjele til seg en melke sup. Det er ikke noe uvanlig syn å se fjordårskalven stå på kne og slurpe melk....da den er langt over året gammel.

19.Juli 2011.

En kulturlandskapspleier på jobb...🤩

17.Juli 2011.

Godt at man ikke trenger blomster i vinduskarmen - da man har blomster utenfor vinduskarmen. Morro ar Riddersporene overlevde den strenge vinteren, synes jeg. Gjødslet dem med hønsemøkk tidlig på våren - og takknemmelig viser de seg med en blomsterprakt jeg ikke kan huske. Takk🙂

14.Juli 2011.
Endelig kom solgløttet!
Nå er slåttonna godt i gang - det durer i hele bygda med traktorer🙂
Hvis vær gudene er med oss nå....ser det ut som at vinter maten til buskapen blir tørr og fin. Godt!

11.Juli 2011.
Får snart "kinken" i nakken av å se opp mot himmelen - skulle gjerne hatt noen sammenhengende solskinnsdager for å få begynt med slåttonna🙃

7.Juli 2011.

I dag kom far min med nyfisket fjellørret fra Hallingdal. Jeg hadde en kurv med jordbær i kjøleskapet i bryggerhuset - sola tittet også  
frem. Det ble en overaskende flott aften på Brendengen Gard!
Noen ganger er det alright!🙂
http://www.youtube.com/watch?v=FlsBObg-1BQ&feature=related

Aina

6.Juli 2011.

Ja, det lille solgløttet i går kveld gjorde susen!
Kjempe Valmuen - er en kjempe ja!!😉

Velkommen til hjemmesiden vår

5.Juli 2011.

Skjønnheten spretter snart ut!
Sådde frøet inne i vinduskarmen i februar - for 2 år siden.
Et lite solgløtt nå så...kan endelig Kjempe Valmuen få strekket ut sine kronblader!!🙂

Aina

Velkommen til hjemmesiden vår

4.Juli 2011.

Hagearbeid ved gardsdammen, fått plantet ut krydderurtene i den gamle trillebåren🙂

Aina.

Dobbeltklikk på bilde, vent - så blir bilde i større format.

30.Juni 2011

Sommer og solskinn -mellom regnskurene.
Det gjelder å utnytte øyeblikkene ja😉
Jordskokkene kommer med sarte små spirer, potetgraset er i full gang samt jordbærplantene bugner med blomster. I år er jeg ikke så spandabel på trosten - og har dekket til med bærnett....sorry Trost, men det er plenty med mark å finne på tunet. Marken foretrekker økologisk drift den også🙂

28.Juni 2011

Buskapen holder til på utmarksbeite stort sett hele tiden - men vender hjem til gards da de er saltsyke. Vi har valgt å ikke ha saltsteiner i utmarka, nettopp fordi at buskapen skal kommer hjem en gang i blandt. Villsauen har en beiteradius på 2 km, og er aldri lengere unna en at vi kan se dem.

Aina

26.Juni 2011

Deilig med en litt sein søndagsfrokost i skyggen av den duftende syrinen.
Ferske egg og nybakt brød - noen ganger er det alright ja!

16.Juni 2011

Både dyr og mennesker på Brendengen Gard priser sommeren!
Villkatten "Lucifer" kommer på svalgangen daglig for et kjapt måltid og en fløteskvett - han har travle dager med å spionere på fugler, mus samt jage vekk andre pusekatter

5.juni 2011.

🙂😀😎

30. Mai 2011

Gamle "Hanne" ku koser seg i Løvetannenga🙂

28.Mai 2011

Plukket blomsterbuketter i dag - som skal brukes søndag under konfirmasjonen i kirken. Ikke så stor blomsterflora enda, men man får bruke det man finner🤩.

Aina

26 Mai 2011.

Dagens kjærestepar!🙂

23.Mai 2011.

I dag krysset vi alt som krysset kunne for at regnet uteble noen timer.
Det hjalp - vi fikk sådd og tromlet de 25 målene med jordmark vi leier på Dokka!
Ved økologisk drift er det viktig å ikke jordpakke marka med for tung redskap - så såingen ble gjort på gamlemåten med sveivemarskin for hånd😉
Nå sprutregner det ute, godt med litt godt samarbeid med værgudene - noen ganger.

21.Mai 2011.

I dag blir det selvfisket Ørret til kveldskos!

15.Mai 2011

Fått plantet Stemor til 17.mai.
Kan ikke huske at jeg har fått plantet så tidlig noen gang her i Sæterbygda.
Deilig med tidlig vår!


12.Mai 2011.

Fått slaktet 4 ungokser på garden - det blir mye fint kjøtt det. Lammene har trillet ut over enga til naboen, nå gjenstår det kun 4 påsett og det kan drøye ut. Fått klippet vinterpelsen av noen av dem, de resterende har røytet en del - men slipper ikke unna frisørtime! Åge har kjørt ut masse møkk på jordene. Møkka har ligget i ei reik dekket til med halm over vinteren og har nå blitt flott næringsrik matjord! Ved spreinga på jordene er den så å si luktfri - noe som naboene sikkert setter pris på!
Satt noen poteter i jorda - er så godt med selvavlede nypoteter til sommermiddagene!
Har ikke regnet en dråpe siden snøen smeltet vekk - men i går kom regnet. Det trengte jordene og blomsterbedene. Torvtakene har allerede begynt å bli grønne. Fin tid vi har forann oss!!🙂

5.Mai 2011.

Fått satt opp igjen gravsteinen etter mine oldeforeldre på garden i dag. Graven var moden for å slettes, så derfor fikk vi ta steinen med hjem til gards. Nå blir den stående under rogna som ble plantet for snart 90 år siden - litt  spesielt.

Velkommen til hjemmesiden vår

1.Mai 2011.

"Sæterjentenes søndag".😎

29.April 2011.

Våronnarbeidet er godt i gang både på inntun og uttunet, møkkvogna er igjen på plass. Flotte dager både for folk og buskap!
I natt var den store lammenatten - øremerket 11 nyfødte lam i dagtidlig! Morro!  Alle hadde lammet hos naboen...fint beite der ja, fint at naboene synes det er trivelig med besøket og påfølgende underholdning ved tørkestativet!🤩

27.April 2011.

Årets første skål med Brennesle suppe er inntatt!
Brennesle skal motvirke vårslapphet og en rekke andre plager - men er litt som å "koke suppe på en spiker", man må ha i mye godt for at den skal bli god.
Sæterrømme eller fløte anbefales, samt hvitløk og et rikelig dryss med pepper. Eggebåter er nydelig til. Men da, blir det også god energi suppe!!

26.April 2011.
Grind prosjektet nærmer seg slutten - fått tjærebredd den i dag....og litt oss selve også. Lukter himmelsk godt i solsteiken!
Krøtterflokken har vert en tur over elva på leiting etter grønne spirer. De var helt på toppen av åskammen, men vender nå en etter en litt slukørent hjemover til gards.

1.Påskemorgen 2011.

Sola kilte nesetippen gjennom gardinene i dagtidlig. Ute ventet buskapen på påskefrokosten. En ny solskinnsdag venter oss!
I dag lager vi bed til Jordskokkene, et spennende prosjekt!

Påskeaften 2011.

Skjærtorsdag 2011.
Fortsetter jobben med å lage grind inn til Garden.
Ikke lett jobb om dagen å holde dyrene på beite - de lukter grønne spirer i solhellingen på nabo jordet....greit å ha grinda i orden😉

18.April 2011.
I dag var sola varm allerede under morgenstellet av buskapen.
Døra inn til hønsehuset kan stå oppe - så i dag er det fint å være "Påskehøne" på Brendengen Gard🙂

17.April 2011.
I dag satte vi opp bru over elva! Nå blir det lettere for sauene med lamungene å komme seg på beite i engene langs elva uten å miste balansen. Håper dette gjør hverdagen lettere for buskapen - og for oss som vokter dem😲

15.April 2011
Våren har kommet til Sæterbygda, og Blåveisen titter frem i solhellingen.

10.April 2011.
Buskapen formerer seg i en rasende fart om dagen - under morgenstellet i dagtidlig stod det 2 nye villsaulam og kikket på oss. Litt lengere ned på beitet stod det en sort nyfødt kalv og drakk råmelk av mammaen sin - en kullsort stor oksekalv. Måtte jo hete "Goliat", så stor og kraftig som han var. Nå er alle de nye individene øremerket og fått jodbehandlet navlestrengen.
Snøen smelter raskt unna, så resten av dagen må vi bruke til å sette inn grinder samt få på strøm på gjerdet - ellers har vi snart buskapen over hele bygda...🤩

7.April 2011.
Hils på gjeterhunden Cora, 9 år!
Cora var en kjær turvenninne til mor. Nå har Cora flyttet opp på garden - og stortrives.

4.April 2011.

I kveld ønsket vi i årets første lamunger velkommen!
To viltfargede søyelam så kveldsmørket. Søya "Andrea" er 11 år, og rimelig stolt av sine to små! Våren har kommet for å bli, det drypper av torvtakene og Stæren har kommet på fuglebrettet.

31.Mars 2011.

Det er sorg på garden.
Min kjæreste mor skal begraves i morgen.
Hvite duker har jeg lagt på bordene, lysestaker og sølvtøyet er pusset.
Det er blomsterbuketter i hele huset fra familie og venner.

Aina.

22.mars 2011.
Endelig fant katta en plass han kan få være i fred for bikkja!

21.mars 2011.
Avelsoksen Sam har travle dager nå!! De 18 kuene som til nå har kalvet begynner å bli bedekningsklare. Her er Sam med den nå eldste kua vår Hanne, hun er 17 år gammel.

19.mars 2011.
I dag har vi brukt lørdagen til å forberede lammingen.
Måkt snø av taket på sauefjøset samt snekret innhengning. Gleder oss til det kommer lamunger til gards!!

17.mars 2011.
Strålende solskinn om dagen. Mellom øktene med å øremerke kalver og andre gardsoppgaver, er det deilig å nyte dagen ute. Grillen er varm og maten er snart servert!🙂  

Søndag 6.mars.
Hils på "Gabriella" snart et døgn gammel - og alt utrolig nyskjerrig på livet!
Ved siden av ligger ei stolt mor "Birgitte".

1.Mars - den første vår måneden!!!
Det er vinterferie om dagen, og ferierende folk blir velsignet med solskinn og varmegrader. Påskestemning!!
Solstrålene gleder også oss på Brendengen gard. Buskapen har fine dager på gode halmsenger, og nye kalver kommer til nesten hver dag. Trivelig🙂

26.februar.
Aina har fått en ny yndlingskalv i "Gitte"!
Særdeles uvanlig at ei kvige som akkurat har kalvet er så tilitsfull til at vi mennesker kan kose med kalven hennes. Rørende, og veldig trivelig. Gitte blir nok boende her på Brendengen gard🙂

Søndag 13.Februar.
I natt ønsket vi oksekalven "Goliat" velkommen!

5.Februar.
Vandrer frem og tilbake over tunet i natt - kalvinger på gang. Har allerede ønsket oksekalven "Gunnar" velkommen! Inntil den stolte kumora og kalven ligger det to kuer til, preget av situvasjonen. De skal også snart kalve og ønsker nok at "Gunnar" var deres kalv. Sterke morsinstinkter ute og går - og over det hele lyser det et fantastisk Nordlys - nesten litt trolsk stemning.

2.Februar.
I dag var dagen kommet for yndlingskua vår "Anneli" og vår første villsau søye "Lolita". Rart, de har vert en del av livet vårt hver dag etter at vi tok valget å bli småbrukere. De har gitt oss mange kalver og lam, men nå måtte vi hjelpe dem. Gamle og stive ledd på dem begge. Anneli oppnådde en alder på 18 år, og Lolita 12 år. Godt at de fikk slippe, men riktig så vemodig også.
Aina

1.Februar.
Sådd blomsterfrø i dag. Stokkroser, Revbjeller og Valmuer. Ble litt vårstemning i vinduskarmen. Evig opptimist, ikke så lett å få blomster til å trives da garden er på 550 moh

Søndag 30.Januar.
Årets første kalv kom til verden!
I år skal alle oksekalvene ha navn som begynner på G, så hils på "Guttorm" nummer 176! Ku mamma'n fikk lunken nystekt baguett under øremerkingen!
Alt står bra til med mor og barn - og tipper at det ikke går mange dager før neste kalving🙂

Søndag 23.Januar.
Værgudene velsignet oss i dag med et vær som strengt tatt hører til Påsken.
Solskinn fra en knallblå himmel og varmegrader! I dryppet fra taket drakk vi nykokt kaffe og spiste rømmestrull på fluktstoler bekledd med saueskinn. Hærlig!
Venter på kalving på et par kuer i disse dager, så det varme værdraget i luften er kjærkommet. En titt opp mot himmelen utpå ettermiddagen sier at været kommer til å holde seg.

22.Januar.
Avelsvedden "Boss" er arbeidsledig...her har han funnet en ny kamerat i oksekalven "Ferdinand". Kameratskapet går mest ut på å vaske hverandres ører...😉

16.Januar
Morro å se garden i fugleperspektiv. Bildet ble tatt i september 2009.

Sol og blå himmel i januar!

12.Januar.
Flott januardag med solskinn!!
Åge jobber i tømmerskogen, mens jeg har hygget meg med buskapen og ruslet en tur med bikkja ,på truger ut i lia. Noen ganger er det alright ja!🙂

11.Januar.
Snøen laver ned....og det har begynt å minke på vannet i brønnen. Godt at vi har en brønn til, skal til mye vann til så mange dyr.

8.Januar.
Kommet masse snø!!
Har endelig fått kabel til mobilen som kan overføre bildene til pc'n, og dette bildet dukket opp. En lykkelig Highland Cattle familie på beite. Mor ku "Hildur", Far "Sam" og deres første fødte "Samantha". Hmmm funderer på om kuene stunder på sommeren slik som oss mennesker...tror det jeg

6.Januar.
Tok farvel med skatollet som ble restaurert i malingen i dag.
Håper at de nye eierne kommer til å kose seg med skatollet!!
Veldig trivelig at det er flere en oss som ser hyggen med antikviteter, møbler som har overlevd generasjoner. Møbler det ikke blir produsert mere av, møbler som er som et lite minne fra våre forfedre. Hyggelig.

4.Januar.
Hatt Kongelig besøk på reveåte! Morro at Kongeørnen kommer på besøk!
Kråke og skjærer ser små ut ved siden av Ørnen!

3.Januar.
Første arbeidsdag etter ferien for mange i dag - for oss her på garden er det ikke store forskjellen. Vi har valgt et utradisjonelt levesett - og vi føler oss priviligerte som har muligheten til å leve slik🙂

Velkommen til hjemmesiden vår

1.Januar 2011!!
Nyttårskvelden med raketter er ingen god kombinasjon da man har frittgående buskap. Vi er alltid hjemme på denne dagen, og er hos dyrene i god tid før rakettene begynner å smelle. I år gikk det sånn passe, men vi mistet heldigvis ikke noen dyr!! I dag har det vert en flott vinterdag med sol og varmegrader, og buskapen har pleid frynsete nerver i solskinnet!

31.Desember.
Både dyr og mennesker på Brendengen Gard ønsker alle et Riktig Godt Nyttår!!!

28.Desember.
Trivelig med Jule feiring!

22.Desember.
I høst fikk jeg reddet unna litt bær fra trosten, noen få stikkelsbær, solbær og rips. Dette ble til likør som jeg skal servere til småkakene i julehelgen.
Aina

22.Desember.
Juletreet er tatt inn i stuen! Treet har vokst seg til et vakkert lite juletre nede på beite til buskapen. Nesten vakkert nok uten julepynten - men i tradisjonstro blir det pyntet i morgen kveld. Trivelig med jul!!

20.Desember.
I dag ble molta som Åge plukket i høst kokt til syltetøy - den skal brukes i moltekremen nå i jula. De gamle nissene har kommet ned fra deres gjemmested på køttet!

19.Desember.
I dag har vi ikke vasket gulvet, men bært ved og satt opp masse kornband til småfuglene som bor på Brendengen Gard.

15.Desember.
Etter dagens økt med vedkløyving rettet jeg ryggen og så rett på solnedgangen, dagens gullkorn!!

Aina.

14.Desember.

Gardsfolket venter på Julefeiringen!

11.Desember.
De fleste vet at fet fisk inneholder livsviktige fettsyrer,bla Omega 3. Færre er klar over at kjøtt og melk fra dyr som har gått på grasbeite kan være ei like god kilde til Omega 3. Dyr som først og fremst lever av gras og lite kraftmjøl, kan ha i seg 7-8 ganger mere Omega 3 en dyr som foret opp med mye kraftemjøl. Disse dyrene vil ha mere av fettstoffet CLA som er med på å hindre at man blir fet av fett. Og dessuten flere antioksidanter og andre livsviktige mikrostoff.

6.Desember.
"Høyt henger dem og sure er de, sa reven!".
Men koker man dem i sukker og tar i en liten skvett med brennevin, smaker rognebær nydelig til kjøttretter - da spesielt til viltpreget kjøtt slik som Highland Cattle.

6.Desember.
Vanskelig å få bikkja til å forlate plassen forann peisen, da det lir mot kveld🙃

1.Desember
Kulden har satt inn for fullt! Gradestokken bikker minus 20 om natten...brrr
Våknet i dag til frossen traktor og vann. Nå er alt tint opp igjen, og snart gardsfolket også, med god hjelp av peisvarme og gloheit gløgg.

27.November
For 12 år siden i dag ble Aina 30 år. Vi ba da inn til fødselsdags selskap, men overasket gjestene med at vi hadde vert i kirken og giftet oss. Vi hadde det morro dengang - og ler fortsatt godt av vårt på funn den dag i dag.
Man får ikke mere morro en den man lager selv😉

18.November.
I dag tok vi opp rakefiskbutten! Vi skal ha gjester til helgen så fisken må prøvesmakes. Selv om både katta og bikkja vendte snuten vekk...synes vi den smakte og lukter som rakefisk skal. Som tilbehør bruker vi lefse, mandelpoteter, sætersmør, purre, rødløk, rømme og hardkokte egg.

16.November
Tiden for slakting har kommet, dette er bakdelen med å være bonde når man er glad i dyr. Sendte veddelam med slaktebilen i går. I morgen er det Highland Cattle okser sin tur. Men sånn er det, heldigvis har de hatt et fritt og godt liv her på garden.

12.november.
Masse besøk på fuglebrettet om dagen!

10.November.
Gamle Hanne ku er barnepike i dag.

9.November.
Soloppgang, sakte men sikkert våkner dyr og mennesker på garden.

7.november.
Flott solfylt søndag! Dyrene koser seg med godværet akkurat som oss mennesker.

2.november.
I dag reiste Samantha og Fia, kviger fra Bredengen Gard. To små frøkner som  kommer til en ny besetning med fire andre litt større høylandsfe kviger, som også kommer fra oss. Litt vemodig var det da de reiste ,men de bor ikke lengere unna en at vi kan besøke dem.
Samantha er den første sorte kalven vi fikk etter avelsoksen Sam. Kan se kalvebilder av henne under "Mitt fotoalbum", "Dyrene på garden"🙂
Bilde her viser Ellen, Fiola, Frøydis og Frida da de ankommer sitt nye hjem. Litt sjenerte var de akkurat her, godt de var flere sammen. Highland Cattle er utpregede flokkdyr og trives ikke alene.
Nå har det tilsammen reist 15 kviger fra garden i høst. Nye kviger har allerede blitt født, så er det flere som blir forelsket i disse vakre dyrene så ta gjerne kontakt for en prat eller kom og beskue dem. Nå i vinterhalvåret holder de seg trofaste til rundt matfatet og fjøsene sine. Velkommen!

30.oktober
Endelig ble det lørdagskveld for småbrukerne!
På menyen i dag står det Highland Cattle rundbiff med fløtegratinerte poteter.

29.oktober.
Årets første revefall. Revebestenden er fortsatt økende her i området, det går hardt utover våre villsaulam om våren samt småvilt som hare og storfuglkyllinger. Grevlingen er heller ikke nådeløs.

28.oktober
Vinteren ankommer Brendengen Gard!

26.oktober.
I dag reiste Ellen, Frida, Fiola og Frøydis i hestehenger til en ny besetning.
Der håper jeg de blir riktig gamle kuer, etter å ha gitt mange kalver og gjort en god jobb med å holde kulturlandskapet velpleid! Men fortsatt er de små og unge frøkner, så det var nok godt at de reiste flere venninner samtidig🙂

22.Oktober.
Vinteren banker forsiktig på, kommer den snart? Lette snøfnugg virvler i luften. Buskapen har siget inn i vintermodusen og tar livet med ro. En roligere tid på garden starter, nå blir det inneaktiviteter i snekkerboden med restaurering av flere antikviteter. Men først...må elgjakta gjøres ferdig! 11 elger er allerede felt av jaktlaget Åge er en del av, det er mye godt kjøtt det!!

2.oktober.
De har vert heldige med været og jaktingen den første uken i elgjakta!

28.september.
Avelsoksen Sam sitter ofte på baken akkurat som en hund!!
Kanskje han har sett bilde av oksen Ferdinand...han sitter på baken og lukter på blomster😎

24.september.
I morgen går startskuddet for årets begivenhet i bygda - elgjakta starter!
Buskapen er hjemme og grinda er stengt ut mot utmarka.
Det har vert noen hektiske dager med fanging og kjøring av kviger. Til nå har 9 kviger forlatt Brendengen gård. Nå blir det stille en ukes tid da Åge reiser på elgjakt.

23.september.
Et sikkert værtegn på at vinteren er i anmarsj er da villkatten Lucifer trekker innomhus! Skulle ikke tro at disse to her er uvenner hele sommersesongen....

20.september.
I dag skiftet tre Highland Cattle kviger beite.
Nå går de i Skåbu og beiter sammen med en flokk Villsauer og to flotte hester!!

17.september.
Har åpnet opp grindene inn til innmarka slik at dyrene kan beite ned håa.
Det tok ikke lang tid før dyrene oppdaget at nå var det fritt fram!! De første som inntok jordet ropte ut i ren lykke slik at de som fortsatt befant seg langt ute i lia hørte deres gledesrop og kom springende hjem. Litt dumt at de fleste nyankommerne ignorerte grinda..men men🤩
Fortsatt siger det dyr innpå. Det er snart elgjakt og det er greit å ha dyrene hjemme da elglosen begynner.
Ellers snekres det på fanghekken og forberedelser til fanging av kviger.
15 kviger skal flytte fra Brendengen gård i løpet av høsten.
Villsauen har hele tiden vert i nærområdet er alle kommet vel hjem!
Avelsvedden må desverre byttes ut da jeg ønsker å beholde noen av søyelammene, slik er det bare. Men det kommer en ny avelsvedde til gards fra Skåbu. Gleder meg til å hilse på han!!

2.September.
Deilig med Høylandsfe skinn på gulvet nå da høsten gjør oss hutrine på kvelden.
Vi har en igjen noen Høylandsfe skinn til salgs på lager.

1.September.
Selv om sola skinner på disse høstdagene, så varmer ikke sola slik som den gjorde på sommerdagene. Fått tilbake etter beredning en del Villsauskinn.
Disse er gode og varme å sitte på, slik at man kan nyte de siste bleke solstrålene.
Skinnene er vaskbare.

30.August.
I dag har vi fått montert en del Høylandsfe horn på plater.
Hornet på bildet her er av en ungokse.
Avstanden mellom hornspissene er 98cm.

24.August.
Så flott at flere en oss har lyst til å begynne med Høylandsfe!
Kulturlandskapet vokser igjen flere plasser her i Norge, og med Høylandsfeets gode evne til å rydde busker og kratt er de til stor hjelp til å holde kulturlandskapet oppe.
Til høsten flytter 9 bedekte kviger fra Brendengen gård over til nye beitemarker. Vil tro at de nye eierne kommer til å nyte godt av deres evne til å rydde igjengrodde beiter, samt hygge seg med deres vakre ytre...slik som vi gjør.

August.
En ny årstid er like rundt hjørnet. Den gamle møkkvogna har blitt kledd i høst farger🙂

12.juni. Årets første fisketur. Nå blir det fiskemiddag!!:)

6. juni
Endelig har sommeren kommet til Torpa!
Tatt ut MG'n i dag og luftet oss. Hærlig!
Kua har vandret ut på sommersbeite og sauen beiter havningen hos naboen.

April.
Revejakta er slutt for en periode. Nå skal revene brennes opp....det er varmt i solveggen. Får håpe at innsatsen gjør godt for småviltet!

3.April
Endelig kom det påskelam! Klokken 9 i dagtidlig så to velskapte veddelam skodda! Morro!

18.mars
Åge mottok premie som årets revejeger 2008-2009!!
Siste jaktåret felte han 12 stk rever. Fint for oss at revebestanden minker.
Mikkel rev er en søt luring han men desverre forsyner han seg med våre villsaulam om våren. Mikkel er også glad i rådyrkillinger, storfugl kyllinger og hareunger...en glupsk liten tater med andre ord. 🤔

15.Mars, det nærmer seg raskt lamming...Vårens vakreste eventyr!
Litt forberedelser må til og Åge er godt i gang.

Vi er ferdig men februar og "snuser" på mars. Dagene har blitt mange timer lengere og sola begynner å varme. Buskapen koser seg og spesielt kalvene er det hyggelig å besøke.

Lørdag 13.februar.
Flott vinterdag med sol og fuglekvitter!
Det drypper av takene - vi går en deilig tid i møte.
Fått dokumentert møbler fra en svunnen tid i dag. Møbler som har vert gjennom tider med revolusjonerene utviklinger.

Mandag 8.februar.
I dag var framskap underdelen ferdig restauret. Morro jobb å avdekke gammel rosemaling! Ellers har det vert orrrfugl på besøk i kantsonen mot åkeren. Fuglene beiter knopper på bjørkene. Fredfulle er de selv om fuglehunden står i stødig stand...det er som om de vet at det er mange måneder til jaktstart!!
Aina

Tirsdag 2.februar.
I dag ble sæterbordet satt inn i Sætersvenstugua.
Vannet har fryst i drikkekaret til buskapen i natt - så vi "klundret" litt med det.
Det går masse vann om dagen da så mange kuer gir melk til kalven sin.

Søndag den 31.januar.
Kaldt i Torpa i dag så det var godt å kunne jobbe innendørs.
Ferdigrestauert det runde bordet.

Det runde bordet.

Fått satt inn klaffebordet i salgsutstillingen.

Nylaget klaffebord.

Lørdag den 30.januar.
I helgen er det den internasjonale hagefugl tellingen....ikke vet vi hvordan det gjøres. Tror Åge har glemt det - og heller bruker lørdagen i tømmerskogen!

Tømmerhuggeren!

Onsdag den 27.januar.
Flott vinterdag med blå himmel og bleke solstråler....det går sakte men sikkert mot vår!
Har fått restaurert ferdig skuvsengen. De hadde sansen for kombi møbler i gamle dager - da man drar den ut er det fint plass til 2 personer. 🙂
Ellers har "Fido" kommet til verden! En sort oksekalv er allerede med å løper med de andre kalvene i flokken!
Aina.

Skuvsengen er restaurert.

Mandag 18.januar.
Matskapet er ferdig restaurert.
Den røde dekorfargen er orginal, mens den sorte fargen valgte vi å bevare selv om den er sekundær. Skapet er fra midten av 1800 tallet.
Aina.

Matskap.

Søndag 17.januar.
I dag hadde vi besøk av Kongeørnen på søndagsmiddag....reveåte ble nok litt for fristende gitt....
Aina.

Onsdag 13.januar.
Restauret ferdig framskapet. Dette skapet har jeg gledet meg til å "pleie" litt.
Skapet har vert et offer for lute trenden som herjet landet i 1970 årene. Heldigvis fant jeg igjen ørsmåmalings rester i krokene slik at fargepaletten ble som det engang var. Det er morro! Kronen var desverre fjernet så den er ny.
Under arbeidet blir man litt ydmyk med tanke på hvor dyktige handverkeren var på denne tiden - tenk hva slags redskap de hadde å hjelpe seg med. Flinke var dem! Defor er det ekstra morro å få tingene tilbake til sin fordums prakt!!🙂

Aina.

Mandag 11.januar.
"Anne" ku nr 38 kalvet i dag! Det ble en flott oksekalv som fikk det meget orginale navnet "Ferdinand". I år skal alle okse kalvene ha navn som begynner på F. Har ellers startet arbeidet med å restaurere et gammelt framskap.

Søndag 10.januar.
I dag ble årets første restaurerte antikvitet ferdig! Et skatthold fra siste delen av 1800 tallet fant sin plass i salgsutstillingen.

Lørdag 2.januar.
Har kommet masse snø - takene må måkes...
Hva skal man besøke helsestudioer etter...da man har småbruk?

Torsdag 31.Desember.
Går fint å kose seg ute i ny halm, om det er kaldt!

Onsdag 23.Desember.
Ny klunder med traktoren...nå lekker den olje. Kanskje vi skulle byttet den ut med en hest...? Litt stress...det er jo snart jule ferie..men det ordner seg til slutt! Nå har vi vann på garden og traktor! Nå gjenstår det bare å pynte juletreet, så kan jule freden senke seg...håper vi.🤩

Tirsdag 22.Desember.
Au da...traktoren er ikke i form i dag...punktert...og knust rute....
Nå blir det tur til reperatøren....vannet har også frosset....litt "klunder" å være bonde noen ganger ja...

Søndag 20.Desember.
I natt har det kommet masse snø!! Skikkelig julestemning!

Fredag 18.desember.
Våknet til minus 26 grader i dag! Traktoren knurret bare lavt...kaldt ja! Men dyrene stor koser seg selv om kulden biter oss stakkarslige mennesker...Se selv da...
Åge.

Mandag 14.Des.
Lagt til noen flere bilder fra garden idag.
Se på vårt fotoalbum.

Brendengen Gaard i førjuls stemning.

Søndag 13.des.09

Ikke bare folk som stresser for å bli ferdig med alt som må gjøres til jul. Det har vært noen hektiske dager for vedden. Han er nok i rute i år også.

En fin førjulsdag i Sæterbygda. Har brukt dagen i skogen,noen busker har blitt hugget og kjørt hjem. Inne lukter det julebakst. Aina har brukt dagen til baking og brent mandler.

Tok opp rakfiskbutten i går efta. Den ble veldig bra i år !

Åge.

Brendengen 9 des. 09

Vinter og snø ingen hindring for vellykket kalving ute i dag. Anneli har fått en oksekalv. Eskil av Brendengen har fått øremerker nr 145. Tøffe dyr etter noen timer er han med å rusler rundt i flokken.

Brendengen 8.des.09

Avelsoksen Sam tar livet med ro om dagen.Det er ikke så travelt på denne tida av året. Damene hans er mer opptatt av kalvene sine nå. Han er fire år nå men fortsatt leken og tar gjerne en omgang med ungstutene.

Hei!  Skal prøve å bygge en internett side da vi har hørt på bygda at dette er smart. Markedsføring og slikt. Vil etter hyvert prøve å få til noe her, men ha tålmodihet med oss. Sida er under oppbygning.
Åge.

Emma Hirsch 08.05.2015 19:16

hei på dere!!!!
pleier å være innom her nå og da,veldig hyggelig
Ha en fin helg!! klem fra oss

Aina B.Rønningen 22.02.2014 13:33

Merci pour le joli commentaires Olivier!

olivier 21.02.2014 21:55

Merci beaucoup pour la peau de mouton, nous l'avons reçu aujourd'hui et elle est très belle. Nous en sommes très ravis.

tusen takk for Villsau skinn

| Svar

Nyeste kommentarer

09.12 | 10:31

Hei Tordis! Kokes i vann og litt Zalo, til innmaten løsner. Tar noen timer. Lukter litt, så greit å koke de utomhus. Lykke til! Mvh Åge

07.12 | 17:36

Hvordan og Hvor lenge kokes hornene til drikkehorn? Hvilken fremgangsmåte?

08.05 | 19:16

hei på dere!!!!
pleier å være innom her nå og da,veldig hyggelig
Ha en fin helg!! klem fra oss

25.03 | 10:11

Tusen takk Ørnulf! Du er hjertelig velkommen tilbake